Direktorka RFZO: U Srbiji nema donora reproduktivnog metarijala, i pripadnici Dveri mogu da budu donori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2022, 18:18

Direktorka RFZO: U Srbiji nema donora reproduktivnog metarijala, i pripadnici Dveri mogu da budu donori

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić osudila je danas i ocenila kao besmislenu tvrdnju Dveri da vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može da utiče na promenu genoma budućih naraštaja, a navela je i da su do sada parovi morali da idu u inostranstvo, jer u Srbiji nema donora.

Dodala je da je činjenica da Srbija ima banku reproduktivnih ćelija u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije, ali da ne postoje zainteresovani donori, saopštio je RFZO.

"Za tri i po godine od otvaranja, bilo je svega 40 zainteresovanih muškaraca i to sve u vreme pre pandemije virusa korona. Od njih je posle predviđenih procedura i kontrola, uzeto pet uzoraka. Kad je o ženama reč, javile su se dve, ali nije bilo uzetih uzoraka. Svi oni koji su zabrinuti zbog uvoza reproduktivnog materijala mogu sami da se jave i budu donori", poručila je Radojević Škodrić.

Naglasila je da Srbija nije jedina koja uvozi reproduktivni materijal i da je to praksa i u drugim državama.

"Samo oni koji ne razumeju muke parova, muškaraca i žena koji iz određenih razloga ne mogu da dobiju dete, mogu da daju ovako monstruozne izjave. Hiljade parova u našoj zemlji bori se sa neplodnošću i mnogima je jedina šansa da dobiju bebu upravo sa doniranim reproduktivnim materijalom, jajnim ćelijama i spermatozoidima. Do sada su morali da idu u inostranstvo i to plaćaju iz sopstvenih sredstava, a sada taj trošak snosi RFZO", navela je Radojević Škodrić.

Pokret Dveri ocenio je da vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom iz Španije i Danske zahteva posebnu moralno-etičku procenu, jer kako su naveli, to možda može da utiče na promenu genoma budućih naraštaja.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Direktorka RFZO: Stav Dveri o promeni genoma monstruozan, ko brine o tome neka donira sam

Izvor: Radio 021, 30.Nov.2022, 08:04

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić osudila je i ocenila kao besmislenu tvrdnju Dveri da vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom može da utiče na promenu genoma.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.