BIA neće prisluškivati bez ovlašćenja suda

Izvor: Politika, 13.Avg.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA neće prisluškivati bez ovlašćenja suda

Rodoljub Šabić kaže da je zadovoljan kako je protekao skoro tročasovni sastanak sa Nebojšom Rodićem, direktorom BIA i njegovim kompletnim kolegijumom, kojem je prisustvovao i Saša Janković, zaštitnik građana

Bezbednosnoinformativna agencija (BIA) spremna je da podrži paket od 14 mera poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitnika građana u oblasti pristupa bezbednosnih službi elektronskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << komunikacijama građana, rekao je juče za naš list Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja. Šabić kaže da je zadovoljan kako je protekao skoro tročasovni sastanak sa Nebojšom Rodićem, direktorom BIA i njegovim kompletnim kolegijumom, kojem je prisustvovao i Saša Janković, zaštitnik građana. 

– Glavna tema razgovora bilo je stanje u oblasti pristupa podacima u elektronskoj komunikaciji i predlog mera koje smo zaštitnik prava građana i ja predložili. Dobili smo uveravanje da je BIA spremna da podrži paket mera. Moram da naglasim da, kada je reč o sprovođenju mera, BIA nema mnogo šta još da uradi. Ona neće više pristupati podacima iz elektronske komunikacije bez ovlašćenja suda, ali i ostala ministarstva poput pravde i policije, kao i parlament, moraju da obave svoj posao –objašnjava Šabić.

Šabić i Janković ranije su ukazali da je nadzor nad zadržanim podacima u oblasti telefonskih komunikacija pokazao da je stanje zabrinjavajuće i da postoje odstupanja od ustavnih garancija i međunarodnih standarda. Samo je jedan od četiri operatera, kako su naglasili, aktivirao softversku aplikaciju, kojom se registruje frekventnost pristupa zadržanim podacima o tome ko je, kada, kako, koliko i s kim komunicirao.

Šabić je tada naveo da podaci tog operatera pokazuju da je za godinu dana evidentirano više od 270.000 pristupa zadržanim podacima.

Ukoliko se ta cifra pomnoži sa tri ili četiri puta, kako je objasnio Šabić, s obzirom na to da drugi operateri nisu aktivirali aplikaciju za praćenje pristupa i da BIA ima onlajn dnevni pristup kompletnim komunikacijama, može se govoriti o oko milion pristupa godišnje.

Poverenik i zaštitnik građana su 6. jula ove godine na konferenciji za novinare upoznali javnost sa 14 preporuka koje su dostavili republičkoj skupštini i vladi. Među njima je preporuka o obaveznom pravnom uređivanju rada privatnog sektora bezbednosti i obezbeđivanju efikasnog nadzora nad njim. Poverenik i zaštitnik građana smatraju takođe da je potrebno jačati kapacitet nadzornih institucija da rukuju sa poverljivim podacima i čuvaju ih, usvojiti novi zakon o BIA, kako bi se, između ostalog, obezbedila predvidljivost u upotrebi posebnih mera, kao i da je potrebno razmotriti policijska ovlašćenja obaveštajnobezbednosnih službi, odnosno njihovo učešće u krivičnim postupcima.

----------------------------------------------

Tajnost podataka i bezbednosne provere

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja rekao je da je tokom sastanka sa Nebojšom Rodićem, direktorom BIA, zajedno sa Sašom Jankovićem, zaštitnikom građana, razgovarao i o zakonu o tajnosti podataka i bezbednosnim proverama.

– Kada je reč o Zakonu o tajnosti podataka pričali smo o potrebi da se on zameni novim ili da se radikalno promeni. U svakom slučaju, zaključak je da postoji potreba da se u toj oblasti uradi mnogo više nego što je urađeno do sada. Pored toga razgovarali smo i o bezbednosnim proverama i o tome da se ta materija preciznije uredi – kaže Šabić.

D. Vukosavljević

objavljeno: 14.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.