Antić:Petrović nije mogao da utiče na biznis sa vetroelektranama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić:Petrović nije mogao da utiče na biznis sa vetroelektranama

Elektromreža Srbije (EMS) i direktor tog preduzeća Nikola Petrović ni na koji način nisu mogli da utiču na realizaciju projekta vetroparka američke kompanije "Kontinental vind partners LLC" (Continental Wind Partners LLC) i ta priča je isfabrikovana, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Ta priča koja se pojavila u medijima je bez ozbiljnog elementa i isfabrikovana je", rekao je Antić novinarima, odgovarajući na pitanje da li će se realizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ta i ostale investicije u vetroparkove.

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je juče da je portal Teleprompter objavio transkript njegovog telefonskog razgovora u kome je navedeno da se Lidija Udovicki žalila Pajtiću da joj je direktor EMS-a Nikola Petrović tražio dva miliona evra kako bi se vetro-park američke firme CWP, u kojoj vlasnički udeo ima suprug Lidije Udovički, priključio na mrežu EMS-a.

"Svi pomenuti akteri su tu priču demantovali", podsetio je Antić. Prema njegovim rečima, realizacija investicija u vetroparkove u Srbiji strogo je definisana zakonom i različitim direktivama i Srbija je u obavezi da priključi svaki energetski objekat i vertro-elektranu na elektro mrežu i one imaju prioritet.

Antić je ocenio da EMS nije mogao niti da pomogne, niti da odmogne realizaciju investicije u vetroparkove američke kompanije i da ta priča, kako je rekao, od početka nema smisla.

Ministar energetike je najavio da je resorno ministarstvo u javnu raspravu uputilo model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije i da će svi zainteresovani u naredne tri nedelje moći da daju svoje komentare i primedbe na taj dokument.

Cilj je da se na kraju dobije bankabilan model tog ugovora, koji će biti koristan investitorima u obnovljive izvore energije i da se donesu jasna pravila i prava tih investitora, rekao je Antić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.