Hilari (pr)overava Tominu platformu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari (pr)overava Tominu platformu

Strategija za pregovore o Kosovu biće finalizirana, kako se čuje u političkim krugovima, tek kada je overi državna sekretarka SAD Hilari Klinton koja za nekoliko dana dolazi u Beograd.

Nedelju dana pre njene posete, a nakon susreta sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sazvao je državni vrh da bi mu predstavio nacrt platforme o KiM.

Te smernice, koje su prvobitno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << trebalo da budu razmotrene na dan kada se Dačić rukovao u Briselu sa Hašimom Tačijem, prema svemu sudeći, pre Skupštine Srbije proći će sud međunarodne zajednice. Naime, Klintonova i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton zatražile su susret sa Nikolićem i Dačićem na kome će im, kako se spekuliše, biti predočen nacrt pregovaračke strategije.

Opoziciju brine što je preskočena u dogovorima, iako je šef države na sva zvona govorio da se zalaže za konsenzus o Kosovu svih političkih snaga u Srbiji.

Ljuti ih i što je Nikolić "zaboravio" da je kao opozicioni lider optuživao prethodnu vlast da krije šta pregovara, a onda na svoj nacrt strategije nalepio oznaku "državna tajna".

Čudno je, tumači bivši šef pregovaračkog tima i poslanik DS-a Borislav Stefanović, što aktuelna vlast sada radi sve ono za šta je teško optuživala bivšu.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun tvrdi da vlast nema tajne aktivnosti, već da opozicija zlonamerno tumači događaje.

- Reč je o radnoj verziji koju tek treba da usaglase nadležni državni organi i da izrade platformu koja će odmah biti predstavljena javnosti i političkim subjektima - rekao je Drecun.

- Mi smo o svemu obaveštavali i javnost i Skupštinu, jer je stavljanje oznake državna tajna i tada, kao i sada bilo nepotrebno pošto su poznata opšta mesta i ustavne kategorije i u tim okvirima vlast može da pregovara o Kosovu - rekao je Stefanović.

On podseća da u razgovore o platformi nisu uključeni ni opozicija, ni Srbi sa Kosova, ali ni SPC i nevladin sektor.

Zbog načina izrade platforme zabrinut je i bivši ministar za KiM i šef poslaničkog kluba DSS-a Slobodan Samardžić, jer će, kako je rekao, Vlada napraviti platformu za pregovore bez osnovnog dokumenta o kojem bi raspravljale parlamentarne stranke. On smatra da postoji niz čudnih sakrivenih radnji u vezi sa ovim dijalogom, iako se priča da će biti transparentan.

- Vlada ima pravo da napravi platformu za pregovore i čuva u diskreciji neko vreme, ali izgleda da će ona napraviti platformu za pregovore bez bazičnog dokumenta, a to mene brine - rekao je Samardžić i objasnio da Skupština ne razmatra platformu za pregovore, već dokumenta koja su osnov za takve platforme, rezolucije i deklaracije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.