Eštonova i Klintonova 31. oktobra u Beogradu

Izvor: Kurir, 25.Okt.2012, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonova i Klintonova 31. oktobra u Beogradu

Prema najavi, razgovaraće s predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i državna sekretarka SAD Hilari Klinton posetiće u sredu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 31. oktobra, Beograd i Prištinu, saopšteno je danas u Briselu.

Kako se navodi u saopštenju, Eštonova će zajedno sa Hilari Klinton posetiti naredne sedmice region Zapadnog Balkana. Eštonova i Klintonova će najpre posetiti u utorak, 30. oktobra, Sarajevo gde će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH kako bi izrazile podršku evropskoj perspektivi "jedinstvenoj i suverenoj BiH", dodaje se u saopštenju.

One će, kako se dodaje, pozvati lidere BiH da se suoče sa gorućim izazovima i reformama uključujući ekonomiju, otvaranje novih radnih mesta i vladavinu prava.

Ketrin Ešton i Hilari Klinton će potom u sredu, 31. oktobra, posetiti Beograd i Prištinu. Zvaničnice EU i SAD će, prema najavi, u Beogradu razgovarati sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, a u Prištini sa predsednicom Atifetom Jahjaga i premijerom Hašimom Tačijem.

One će izraziti "podršku dijalogu za normalizaciju odnosa". "Dijalog pod okriljem EU je u interesu obe strane, njegov cilj je poboljšanje života ljudi, rešavanje problema i približavanje Beograda i Prištine Evropskoj uniji", dodaje se u saopštenju.

Stejt department je nešto ranije takođe najavio da će Hilari Klinton i Eštonova naredne nedelje posetiti Balkan da izrazi "trajno interesovanje, posvećenost i podršku SAD evropskoj i evroatlantskoj budućnosti tih zemalja".

Državna sekretarka SAD kreće 29. oktobra na turneju u kojoj će prvo posetiti Alžir, 30. oktobra, a zatim Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku. Put se završava 2. novembra, saopštio je Stejt department.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klintonova drugog novembra u Zagrebu

Izvor: Press, 25.Okt.2012

Američka državna sekretarka Hilari Klinton dolazi 2. novembra u posetu Hrvatskoj, na kraju svoje turneje po Balkanu koja uključuje Sarajevo, Beograd, Prištinu i Tiranu, najavljeno je iz hrvatskih državnih institucija..Klintonova će razgovarati s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.