Izvor: Tech-Lifestyle.com, 12.Feb.2024, 13:02

Top 5 najboljih web stranica za pronalaženje i preuzimanje besplatnih e-knjiga

Iako postoje posebni uređaji za e-čitanje, povezani troškovi kupovine knjiga putem njihovih platformi mogu biti skupi. Dobra vest je da sledeće web stranice predstavljaju odlična mesta gde ljubitelji knjiga mogu pronaći i preuzeti e-knjige – čak i audio knjige – besplatno! Ako vam nedostaje atmosfera biblioteke, nekoliko ovih sajtova omogućava korisnicima da pozajme digitalne naslove, baš kao što biste uradili u lokalnoj javnoj biblioteci.
Naravno, kliktanje na link koji obećava besplatne proizvode na internetu ponekad može biti rizično. Možete biti sigurni da su sve navedene stranice na ovom spisku proverene i zaista obezbeđuju besplatne e-knjige ili audio knjige u različitim formatima datoteka. Osim toga, ove stranice su korisnički prijateljske i potpuno legalne za preuzimanje sadržaja.
Moderne tehnologije su omogućile da čitanje širokog spektra knjiga i rast digitalne biblioteke nikada nije bilo lakše, a da pri tome ne morate izdvajati velike svote novca. Evo pet najboljih web stranica za pronalaženje i preuzimanje besplatnih e-knjiga:
OverDrive OverDrive Za besplatne fizičke knjige, okrećete se lokalnoj biblioteci. Za besplatne e-knjige, rešenje je OverDrive, digitalna biblioteka koja korisnicima omogućava pristup velikoj kolekciji bez ikakvih troškova.
OverDrive je sistem koji se koristi u javnim bibliotekama širom sveta. Omogućava vam da lako pronađete knjige koje tražite i preuzmete ih direktno na svoj Kindle ili drugi uređaj, potpuno besplatno. Sistem funkcioniše kao biblioteka. Za prijavu, jednostavno unesite podatke o svom lokalnom bibliotečkom nalogu, a zatim izaberite koje knjige želite da pozajmite. Knjige se potom preuzimaju direktno na vaš uređaj na određeno vreme, obično oko dve nedelje. Kada dođe vreme za vraćanje knjige, pozajmica ističe i automatski postaje nedostupna kako bi je sledeća osoba mogla preuzeti.
Molimo vas imajte na umu da OverDrive pruža praktičan i legalan način za pristup svežim e-knjigama, ali postoji jedno ograničenje. Zbog ograničenja autorskih prava, svaka e-knjiga ima određeni broj dozvola dostupnih za pozajmicu. To znači da u nekim trenucima možete naići na listu čekanja za popularne naslove. Sistem osigurava poštovanje autorskih prava i sprečava neograničeno umnožavanje jedne knjige. Dakle, iako OverDrive pruža izuzetan besplatan i legalan resurs za najnovija štiva, možda ćete morati da sačekate red za zaista popularne naslove.
Internet arhiva: Open Library Open Library Da li ste ikada razmišljali o monumentalnom zadatku arhiviranja čitavog interneta? Iako može izgledati nemoguće, to je upravo ono što pokušava da postigne Internet arhiva. Osnovana 1996. godine tokom pojave javnog pristupa internetu, Internet arhiva: Open Library je onlajn biblioteka i repozitorijum čija je misija da arhivira što više digitalnog sveta koliko je god moguće, uključujući veb sajtove, muziku i e-knjige.
Internet arhiva je najveći repozitorijum istorijskih podataka o veb sajtovima, sa snimcima koji datiraju još od 1996. godine i koji beleže evoluciju veb sajtova tokom vremena. Možete provesti sate vraćajući se u devedesete godine internetom putem Wayback Machine. Digitalna biblioteka sajta ima impresivnu kolekciju kako naslova u javnom vlasništvu, tako i zaštićenih dela koja su deljena uz odgovarajuće dozvole. Sav sadržaj na njihovoj platformi je javno dostupan bez troškova.
Sajt je domaćin milionima knjiga i različitih tekstova koji su slobodno dostupni za preuzimanje, što ga čini jednim od najlakših mesta za pronalaženje besplatnih e-knjiga na internetu.
Google Play Books Google Play Books Google Play Books je još jedan jednostavan način da popunite svoje digitalne police plaćenim i besplatnim e-knjigama. Aplikacija je izuzetno intuitivna, što olakšava skladištenje i organizaciju vaše digitalne biblioteke po žanru, seriji ili bilo kojim drugim kriterijumima. Ukoliko se odlučite za kupovinu knjige, ona će ostati na vašem nalogu zauvek, omogućavajući vam pristup njoj sa bilo kojeg vašeg uređaja. Aplikacija takođe ima ogromnu kolekciju besplatnih e-knjiga na koju svako može da pristupi putem svog Google naloga.
Može biti potrebno malo pretrage i prilagođavanja filtera u njihovoj prodavnici, ali Google Play Books ima preko 10 miliona besplatnih e-knjiga za preuzimanje. Nema troška niti novčane naknade. Korisnici jednostavno mogu pregledati ponude i odabrati one koje žele da se pojave u njihovoj Google biblioteci.
Mnogi od besplatnih naslova su dela u javnom vlasništvu koja su oslobođena autorskih prava. Ova kategorija uključuje večne klasike i omiljene knjige kao što su dela Sira Artura Konana Dojla. Međutim, besplatne ponude ne prestaju samo sa klasikama. Google Play Books takođe predstavlja obimnu listu savremenih dela koja su dostavili autori, ili su zatražena da budu javno dostupna.
Od priznatih autora najprodavanijih knjiga prema New York Timesu do mladih literarnih talenata, Google Play Books ima nešto za svakoga. Takođe možete iskoristiti njihove povremene promocije, gde možete dobiti savremene naslove po povoljnoj ceni ili čak besplatno.
BookBub BookBub BookBub nije biblioteka ili mesto na kojem možete pronaći elektronske knjige, ali registracija na nalog definitivno će vam pomoći da pronađete jeftine knjige – i ponekad čak i besplatne. Kada vodeće platforme poput Google Play nude knjige po sniženim cenama, BookBub prati prodavce i šalje obaveštenja pretplatnicima.
Nakon registracije na BookBub, korisnici mogu specificirati svoje književne preferencije prema žanru ili vrsti knjige. Na taj način, kada se ponuda slaže sa vašim ukusom za čitanje, BookBub vas odmah obaveštava o sniženoj ceni i prodavcu. Ovo čini BookBub jednostavnim načinom da popunite svoj hard disk (ili memoriju telefona) besplatnim i legalno preuzetim elektronskim knjigama.
Pored obaveštenja, BookBub podržava aktivnu zajednicu strastvenih čitalaca. Platforma podstiče korisnički generisan sadržaj, uključujući preporuke knjiga prilagođene vašim omiljenim. Na primer, ako ste fan Gospodara prstenova, drugi korisnici vam mogu predložiti da se upustite u serijal Točak vremena. Ovo je prijateljska zajednica ljubitelja knjiga i većina je više nego voljna da razgovara o svojim omiljenim knjigama.
LibriVox LibriVox Potičući iz latinskih korena Libri (knjige) i Vox (glas), LibriVox je obimni repozitorijum koji nudi široj javnosti mnoštvo besplatnih knjiga u audio formatu. Većinski deo kolekcije na LibriVox-u čine dela javnog domena, što znači da verovatno neće sadržati savremene naslove. Glavna misija platforme jeste omogućavanje pristupa audio knjigama svima sa internet konekcijom. Ovo je izazovan zadatak s obzirom da audio knjige obično zahtevaju detaljnu produkciju i značajno povećavaju cenu knjige. Međutim, LibriVox uspeva da ih ponudi besplatno zahvaljujući predanosti volontera koji snimaju knjige. Ovi volonteri mogu biti strastveni fanovi književnosti ili profesionalci, obezbeđujući bogato i uzbudljivo iskustvo slušanja.
Za one koji preferiraju sinhronizovano čitanje, LibriVox često pruža linkove ka tačnom tekstu koji se koristi tokom audio snimka, objedinjujući pretragu kako za elektronske knjige tako i za audio knjige. Pohvale vredna misija platforme značajno je proširila javni pristup književnim delima. Za one koji su inspirisani ovom svrhom, LibriVox srdačno prima nove glasove, pružajući priliku za volontiranje i doprinos njihovoj stalno rastućoj kolekciji.
[td_smart_list_end]

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.