Siniša Mali razgovarao sa gradonačelnikom Beča: Želimo da Beograd bude pravo mesto za život

Izvor: Blic, 08.Okt.2014, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siniša Mali razgovarao sa gradonačelnikom Beča: Želimo da Beograd bude pravo mesto za život

Gradonačelnik Siniša Mali razgovarao je danas u Beču sa gradonačelnikom glavnog grada Austrije Mihaelom Hojplom, ocenivši da je saradnja glavnih gradova, koji su "lokomotiva razvoja zemalja", bitna za poboljšanje veza među državama.

"Imao sam priliku da upoznam gradonačelnika Beča Hojpla koji je na toj funkciji već 20 godina, koji je uspeo u te dve decenije da u potpunosti promeni način na koji Beč izgleda i živi. Moja želja je bila da predstavim strategiju razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Beograda i moj plan za razvoj, takođe i da naučim šta je on uradio u poslednje dve decenije da dovede Beč na ovo mesto na kojem jeste. Poslednjih nekoliko godina Beč je broj jedan ili dva gradova u Evropi po kvalitetu života i onome što nudi svojim građanima", izjavio je Mali.

Gradonačelnik u Beču predstavio i Beograd na vodi

Siniša Mali je u Beču predstavio i projekat "Beograd na vodi", ocenjujući da ni Beč, ni Atina nemaju tako veliki i značajan projekat kao što je ovaj od četiri milijarde evra, koji treba da pokrene našu građevinsku industriju, privredu u Srbiji, koji će promeniti perspektivu u gradu. "Nama je takav projekat neophodan, jer sa tim jedinim projektom pokrivate sve ostale promene u gradu. Ono čime se mi ponosimo je ušće dveju reka, i duh Beograda. To ne možete da napravite, to je ono što imamo, a drugi nemaju", kazao je Mali upitan šta Beograd može da ponudi drugim gradovima.

On je kazao da je veoma zadovoljan razgovorima koje je imao u Beču i prethodno u Atini i smatra da je sve ovo što trenutno radi bitno kako bismo podigli nivo međunarodne prepoznatljivosti grada Beograda i na neki način doprineli regionalnoj saradnji zemalja u regionu.

"Glavni gradovi su lokomotiva razvoja zemalja, a ako uspemo, a radimo na tome, da medjunarodnu saradnju Beograda sa ostalim gradovima u regionu poboljšamo. Nadam se da ćemo doprineti poboljšanju ekonomske i sve ostalih veza naših zemalja u regionu", naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku tri projekta najznačajnija su za Beograd u odnosu na ono što je Beč već uradio, a to su javni prevoz, upravljanje otpadom i gradnja stanova.

Mali je ukazao da Beč ima 200.000 stanova u vlasništvo grada, a Beograd svega 500, navodeći da je to bečka politika i način da privlače građane da ostanu u gradu, da ne odlaze u inostranstvo i druge gradove, i ujedno tako vode i socijalnu politiku.

To je, prema njegovim rečima, interesantan model, o kojem želimo da naučimo.

"Njihov javni prevoz je u potpunosti konsolidovan, savršeno funkcioniše. Imali smo priliku da razgovaramo kako javni prevoz kod njih funkcioniše i o planovima grada Beogarda u vezi izgradnje metroa i ostalog što grad ima u planu za svoj razvoj", rekao je gradonačelnik.

Sledeće godine, kazao je on, krećemo sa tenderom za javno privatno partnerstvo u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu, a to nešto po čemu je Beč prvi u Evropi.

On je napomenuo da delegacija grada Beograda i javnih preduzeća u Beču ima priliku da obiđe veliki broj bečkih javnih preduzeća, da se upozna sa načinom rada i organizacijom, svim onim što preduzeća u Beču izdvaja od ostalih gradova.

"Imao sam priliku da prisustvujem danas jednoj prezentaciji u oblasti energetskog sektora i interesatno je da elektrane Beča, a to je upravo i preduzeće koje i Beograd ima, prave dve milijarde evra prihoda i 50 miliona evra dobiti na godišnjem nivou. Mi o tim ciframa možemo samo da sanjamo", konstatovao je gradonačelnik Beograda, dodajući da Beč ima isti broj stanovnika kao Beograd, a nekoliko puta je razvijeni.

Mali, koji je podvukao da je delegacija Beograda u Beču da uči od najboljih, ukazao je da bilateralne saradnje gradonačelnika dva grada nije bilo više od 10 godina.

"Nama je bitno da uradimo infrastrukturne projekte koji oni već imaju, da napravimo javni prevoz, sistem upravljanja otpadom da funkcionišu kako treba, da kroz stanogradnju pokušamo da pokrenemo domaću industriju i obezbedimo ljudima mesto za život. Želimo da Beograd bude kao i sva ostala mesta u Evropi pravo mesto za zivot, a da se razlikuje po duhu koji drugi gradovi nemaju", zaključio je gradonačelnik srpske prestonice.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Da se Beograd ugleda na Beč

Izvor: RTS, 08.Okt.2014

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je u Beču sa gradonačelnikom glavnog grada Austrije Mihaelom Hojplom, ocenivši da je saradnja glavnih gradova, koji su "lokomotiva razvoja zemalja", bitna za poboljšanje veza među državama...Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da mu je velika...

Nastavak na RTS...

"Duhu Beograda da dodamo evropski stil"

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2014, 12:00

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je juče u Beču sa gradonačelnikom glavnog grada Austrije Mihaelom Hojplom, ocenivši da je saradnja prestonica bitna za poboljšanje veza među državama...Da učimo od Beča: Siniša Mali i Mihael Hojpl.. ..- Imao sam priliku da upoznam gradonačelnika...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.