Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024, 17:35

RUSKI HAKERI PRETE AMERICI ZBOG TRAMPA: Ako ne plate otkup objaviće dokumenta sa suđenja bivšem predsedniku

Koliko su tvrdnje tačne?

LockBit, grupa ozloglašenih ruskih hakera, preti da će objaviti sudske dokumente za koje tvrdi da su ih ukrali od američkih zvaničnika, osim ako im ne plate otkup.

To je najnovija šema grupe koja je frustrirala međunarodne vlasti i izbegavala pokušaje gašenja.

LockBit preti da će objaviti sudske dokumente koji se odnose na bivšeg predsednika Donalda Trampa za koje tvrdi da su ukradeni iz okruga Fulton, Džordžija, slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mešanja u izbore, ukoliko okrug ne plati.

Hakerska grupa je na internetu objavila izjavu na engleskom i ruskom u kojoj traži novac. Poruka je takođe podržala Trampa na izborima 2024. i Bajdena nazvao "marionetom" koja bi trebalo da se povuče.

Poslednji rok - 8:59 ujutro po istočnom vremenu u četvrtak - je prošao.

Ali u četvrtak, nekoliko sati pre nego što je rok bio određen, nestao je tajmer na web stranici grupe. Nejasno je da li grupa ima dokumente, kako tvrdi, ili još uvek planira da ih objavi.

ŠTA JE LOCKBIT?

LockBit je grupa ransomvare-a sa sedištem u Rusiji koja je postala ozloglašena zbog svoje dvosmerne taktike iznude, prema američkom Ministarstvu finansija.

Sajber kriminalci kradu ogromne količine podataka od svojih žrtava, zatim šifruju računare meta i zahtevaju otkup da bi otključali svoje informacije, kaže Ministarstvo finansija.

Ne radi samo jedan tip za svojim kompjuterom ove napade; odeljenje je nazvalo LockBit grupom "ransomvare-as-a-service", gde sajber kriminalci širom sveta plaćaju da koriste softver grupe za sprovođenje sopstvenih napada.

U zamenu, LockBit dobija procenat otkupnine.

LockBit postoji najmanje od 2019. godine, a 2022. je to bila najplodnija usluga ransomvera na svetu, saopštilo je odeljenje.

Za samo nekoliko godina rada, LockBit je prikupio preko 2.000 žrtava i prikupio više od 120 miliona dolara u novcu za otkup, prema Ministarstvu pravde.

LockBit je ciljao na sve vrste organizacija, uključujući bolnice, banke, škole i mnoge vladine agencije, prema Agenciji za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture.

Njegove nedavne mete uključuju Boeing, britansku Nacionalnu zdravstvenu službu i Royal Mail, i državnu industrijsku i komercijalnu banku Kine.

LockBit je prvi put hakovao računarske sisteme okruga Fulton 27. januara.

Ali nije jasno koliko novca LockBit traži, a grupa možda čak i nema dokumente koji već nisu javno dostupni.

Dugogodišnji međunarodni policijski napori u kojima su učestvovali FBI i britanska Nacionalna agencija za kriminal na kraju su zaplenili 34 LockBit-ovih servera i zatvorili njegovu veb stranicu 20. februara.

Ali do kraja nedelje, LockBit se vratio, obnovio je svoje zahteve za otkupninom i pomerio rok do četvrtka.

A ulozi bi mogli biti visoki - ako verujete na reč LockBita. Grupa je u objavi u subotu navela da ukradeni dokumenti "sadrže mnogo zanimljivih stvari i Trampove sudske slučajeve koji bi mogli da utiču na predstojeće izbore u SAD".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.