Prosvetari pripremaju nov sporazum koji bi mogao da okonča štrajk

Izvor: Blic, 24.Dec.2014, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari pripremaju nov sporazum koji bi mogao da okonča štrajk

Štrajkački odbor sindikata obrazovanja ponudiće danas Ministarstvu prosvete predlog sporazuma čijim bi se potpisivanjem okončao višenedeljni zakonski štrajk.

- Minimum naših zahteva je vraćanje novca, ono što su uzeli od novembarske zarade i pripremaju u decembru, a ponudili su da vrate kroz novogodišnji dodatak od 7.500 dinara, trebalo bi da nam isplaćuju i za druge mesece, sve do primene zakona o platnim razredima - rekla Tanjugu portparolka Unije sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Sastanak odbora je u 13 sati, a Janković je rekla da sindikati hoće da imaju precizne datume do kada će biti završen zakon o platnim razredima i kada će stupiti na snagu.

- Tražimo da se potpisnici obavežu da neće dirati članove 130. i 131. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji govore o preuzimanju sa liste, ukrupnjavanju norme i zapošljavanju - rekla je Janković.

Ministar prosvete Srđan Verbić najavio je nakon protestne šetnje prosvetara u ponedeljak, da nastavnici koji nisu držali časove neće dobiti dnevnice za taj dan. Takođe, Ministarstvo prosvete vodi evidenciju o tome u kojim školama se štrajkuje, da li je reč o zakonskom ili nezakonitom štrajku, kao i to koliko nastavnika u jednoj školi štrajkuje. Kako podsećaju u Ministarstvu, obaveza direktora je da predvidi plan nadoknade nastave i da ga dostavi ministarstvu.

Za đake u Vojvodini danas je počeo raspust i tamošnji učenici su dobili knjižice sa zaključenim ocenama, a Ministarstvo poziva nastavnike da kao i do sada savesno obavljaju svoj posao i da i u ostalim delovima Srbije, u kojima se polugodište završava 30. decembra, učenicima uruče knjižice.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.