Mehanička ruka će uskoro izvoditi kolonoskopiju! Kažu da je manje neprijatna, a evo kako će to izgledati (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2020, 18:15

Mehanička ruka će uskoro izvoditi kolonoskopiju! Kažu da je manje neprijatna, a evo kako će to izgledati (VIDEO)

Istraživači Univerziteta u Lidsu predstavili su robota, koji bi u budućnosti mogao da izvodi jednu od najzastupljenijih medicinskih procedura – kolonoskopiju.

Mehanička ruka (“pojačana” veštačkom inteligencijom) kretala bi se iznad pacijenta i navodila sondu, opremljenu specijalnim magnetima. Njom se može rukovati i manuelno.

Ovo bi bio veliki napredak u skriningu kolorektalnih bolesti, posebno u Britaniji gde se godišnje obavi 100.000 ovakvih pregleda, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << navodi se.

Manja verzija sonde

Kolonoskopija je najbolja metoda pregleda, jer omogućava najpotpuniju sliku sluzokože debelog creva.

“Nažalost, tehnologija iza procedure nije se menjala decenijama. Sada smo razvili sistem, koji je lakši za upotrebu, i manje neprijatan za pacijente. Ovo je naredni korak u ranom otkrivanju raka debelog creva”, objasnili su autori projekta.

Britanski naučnici razvijaju ČUDESAN zavoj

I pored toga što koristi endoskop (sondu s kamerom), kao i tradicionalna kolonoskopija, nova verzija je manja. Očekuje se da testiranje počne 2021. godine.

Na OVOM linku možete se detaljno upoznati s projektom, uz brojne informacije i ilustracije. U narednom videu, predstavljena je tehnologija koju razvijaju stručnjaci prestižne britanske ustanove, osnovane 1831. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.