Konačno stigla najbezbednija verzija Google Chrome-a do sada, evo šta nam donosi...

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2021, 11:40

Konačno stigla najbezbednija verzija Google Chrome-a do sada, evo šta nam donosi...

HTTPS protokol je dizajniran da enkriptuje konekciju između korisničkog kompjutera i veb sajta koji se posećuje, a njegovim potpunim uvođenjem Google Chrome 90 je napravio veliki pomak

Google je još početkom 2018. godine upozorio da će, u nekom trenutku, sve HTTP veb stranice početi da obeležava kao nesigurne. Taj proces je počeo sa verzijom Chrome 68, da bi sada HTTPS protokol došao kao podrazumevani, skoro tri godine kasnije, sa najnovijom verzijom Chrome 90.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
HTTPS protokol je dizajniran da enkriptuje konekciju između korisničkog kompjutera i veb sajta koji se posećuje, kako bi informacije koje se prenose bile zaštićene od hakera i sajber kriminalaca.

Chrome 90 je na ovaj način napravio veliki pomak kada je HTTPS u pitanju. Svaka adresa koja se u okviru nove verzije pregledača bude unosila bez oznake za protokol (https://) će automatski biti tumačena kao URL sa HTTPS protokolom, piše Bleeping Computer.

Na primer, ukoliko se u adresnu liniju ukuca example.com i pritisne enter, URL će odmah dobiti https:// prefiks, što utiče na povećanu bezbednost tokom pretraživanja, prenosi PC Press.

Nova verzija Chromea je, pored pomenutog, donela i rešenja za 37 bezbednosnih drugih propusta, dodatnu zaštitu od NAT Slipstreaming napada (napad u kome se preko rutera dobija pristup zaštićenim servisima), a tu je i AV1 Encoder koji poboljšava rad softvera za video konferencije, kao i Google Tab Search opcija koja omogućava pretraživanje na svim otvorenim tabovima.

Windows, Mac i Linux desktop korisnici Chrome 90 mogu da preuzmu odabirom opcije Settings > Help > About Google Chrome, nakon čega će pregledač automatski primeniti dostupno ažuriranje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.