Kad se kafana nađe na trasi Pupinovog mosta: Nisam ja hrast pa da me spasava vrh države

Izvor: Blic, 04.Dec.2014, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se kafana nađe na trasi Pupinovog mosta: Nisam ja hrast pa da me spasava vrh države

Ja nisam hrast koji je državu, vas i mene koštao dva miliona, šireći ruke započinje priču Ivan Bašović (40), vlasnik kafane "Kod Badže" u Krnjači.

Kaže da jedino što mu kao čoveku preostaje jeste da u subotu pred rušenje napravi u kafani poslednji, oproštajni ručak na koji poziva i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Crveni karirani stolnjaci, "smederevac" u uglu, vinova loza pred ulazom, kafana sagrađena 1993. stali su na put pristupnoj saobraćajnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pupinovog mosta, a Ivanu je stiglo rešenje o rušenju objekta.

- Pozvao sam premijera Srbije da bude moj specijalni gost. Ne znam da li će doći. Čisto sumnjam, ali on je jedini koji može da pomogne. Kao što je spasao hrast i Obrenovac, može da spase i mene - bez ustezanja kaže Bašović.

Pitamo kako Vučić može da pomogne.

Vrednost imovine

Da bi dokazao da njegova imovina vredi mnogo više nego što mu je Direkcija za građevinsko zemljište ponudila, Ivan je angažovao sudskog veštaka koji je procenio da imovina vredi oko 400.000 evra. Kaže da mu je Direkcija ponudila 30.000 evra za zemljište.

- I šta da radim? Pravim cirkus? Da me policija hapsi? Ne, ja ću razvlačiti sudski spor, a to što je Direkcija u problemu jer rokovi za završetak radova ističu, pa vrši pritisak da se objekti uklone, nije moj problem - kaže Bašović.

- Restoran već 20 godina hrani našu porodicu, a sada država hoće da ga sruši bez nadoknade. Rušenje je zakazano za 9. i 15. decembar. Vučić jedini može da založi svoj autoritet da dobijem pravičnu nadoknadu. Ovde sam 20 godina sticao penziju, plaćao državi porez, zapošljavao i do deset radnika. I sad država sve hoće da mi uzme, a da mi ne da ništa. Da me otera na biro. Neće moći - kaže Bašović.

Dokumente za legalizaciju objekta prvi put je predao 1997, a postupak je ponovio još nekoliko puta. Tvrdi da nikada nije dobio odgovor da li je legalizacija odobrena ili ne. I tako sve do 24. oktobra 2011, kada je doneta odluka o eksproprijaciji zemljišta.

- Na mom slučaju niko ništa nije radio od 1997, a onda su prošla samo tri meseca od odluke o eksproprijaciji i moj zahtev za legalizaciju je odbijen. Sada zbog nerada države moj objekat nije legalizovan i samim tim Direkcija ne mora da mi plati naknadu - kaže Bašović.

On je podneo tužbu Upravnom sudu zbog odbijanja legalizacije, a sud je presudio da grad nije postupio prema zakonima koji su važili kada je zahtev podnet.

Usledile su brojne tužbe i žalbe, a Bašović sa državom trenutno vodi dva spora.

- Jedan je za nadoknadu zemljišta, a drugi za legalizaciju objekata koji je došao do Ustavnog suda - kaže on.

Bašović napominje da rušenje ne odgovara ni samoj državi jer dok se ne završi spor, niko ne može da uđe na njegovo zemljište.

- Svesno ću razvlačiti ceo postupak, a to će kočiti i izgradnju saobraćajnice. Ne interesuje me da li se krši javni interes. Ovo mi je sve u životu i tražiću pravičnu nadoknadu - zaključuje Bašović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.