Izložba Vladimira Tatarevića i Saše Preradovića u Artgetu

Izvor: Blic, 29.Avg.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Vladimira Tatarevića i Saše Preradovića u "Artgetu"

Izložba "Ka idealu klasične lepote: dva pogleda" Vladimira Tatarevića i Saše Preradovića koja je otvorena u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, a može se pogledati do 20. septembra, rezultat je višegodišnjeg istraživanja u tretiranju nagog ženskog tela koje je ovde predstavljeno na petnaestak fotografija.

Umetnički direktor galerije "Artget" u 2014. godini Aleksandar Kelić kaže da "dok Preradović ostaje veran klasičnom pristupu i crno-beloj fotografiji, Tatarević >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << eksperimentiše kako u koloritu tako i u naknadnoj nadgradnji izvornog snimka. Ono što na prvi pogled udaljava autore u njihovim pristupima je zapravo tačka dodira gde dolazi do izražaja njihova sistematičnost i preciznost u realizaciji autentičnog stava u fotografiji.“

Vladimir Tatarević je rođen u Beogradu, gde je diplomirao fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna Univerziteta umetnosti 1997. godine. Posle završetka magistarskih studija proputovao je svet i bio u više od trideset zemalja u toku dvogodišnjeg putovanja radeći za Trans-Ocean Photos, Njujork, SAD.

Kasnije se preselio u Atlantu (Džordžija, SAD), gde je radio kao fotograf za različite kompanije. Leta 2002. godine osvojio je prvu nagradu na nacionalnom takmičenju fotografa Lifetouch u Atlanti. Pred kraj 2002. se vratio u Beograd gde je nastavio karijeru kao slobodni umetnik. Imao je četrnaest samostalnih izložbi i učestvovao je u nekoliko internacionalnih izložbi. Njegov rad je publikovan u velikom broju prestižnih časopisa kao što su: National Geographic,Cosmopolitan, Men’s Health…

Danas predaje fotografiju kao docent na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Saša Preradović je rođen 1965. godine u Beogradu, gde je završio Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna Univerziteta umetnosti. U statusu je slobodnog umetnika (ULUPUDS). Radi u vlastitom studiju Foton i istoimenoj školi gde podučava polaznike svih uzrasta zainteresovane za ovaj vid umetnosti.

Pored komercijalne fotografije i raznih profesionalnih zahteva, svoju aktivnost je do sada usmeravao uglavnom u dva tematska pravca: wildlife i akt. Kao veliki ljubitelj prirode, bio je fotograf mnogih naučno-istraživačkih ekspedicija, monitoringa i projekata, a njegovi radovi publikovani su u knjigama, časopisima i propagandnom materijalu skoro svih institucija i nevladinih organizacija u Srbiji koje se bave prirodom. Krajem 1997. se izlagački aktivira, najpre s life fotografijom, ali vrlo brzo se pronalazi u temi akta, za koju je najviše i nagrađivan.

Do sada je učestvovao na oko 80 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobio preko 50 nagrada i priznanja. Ovo mu je četvrta samostalna izložba.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.