Izvor: B92, 21.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Župljanin u Hagu

Beograd, Hag -- Haški optuženik Stojan Župljanin smešten u pritvor Tribunala pošto su ga vlasti Srbije izručile tom sudu. Sproveden je rano jutros sa beogradskog aerodroma redovnim letom za Holandiju.

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić potvrdila je za B92 da je Stojan Župljanin prebačen jutros u pritvorsku jedinicu tog suda. Ona je najavila da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << početkom naredne nedelje biti poznat datum Župljaninovog pojavljivanja pred sudijama kada treba da se izjasni o krivici.

Ministar pravde Dušan Petrović doneo je juče odluku o izručenju Župljanina Tribunalu, na osnovu saglasnosti Vlade Srbije. Vanraspravno veće Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu odbilo je juče žalbu branilaca Stojana Župljanina na rešenje o njegovom izručenju Haškom tribunalu. Gostujući u vestima na B92 Info kanalu, predstavnik beogradske kancelarije Tribunala Matijas Helman rekao je da je dobro što je došlo do izručenja, ali da saradnja mora da se nastavi.

Stojan Župljanin je uhapšen 11. juna u Pančevu, a nakon hapšenja negirao je identitet i tvrdio da se zove Branislav Vukadin. Analizom DNK uhapšenika i njegovih roditelja potvrđen je Župljaninov identitet i određen mu je pritvor do 30 dana.

Župljanin je 13. juna tokom saslušanja pred istražnim sudijom Posebnog veća za ratne zločine Dragana Plazinića odbio da primi optužnicu, ali mu je ona usmeno predočena.

Župljanin je optužen za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Bosanskoj krajini 1992. Prema optužnici, on je, kao načelnik Centra službe bezbednosti u Banjaluci, bio najviši policijski oficir u samoproglašenoj Autonomnoj Regiji Krajina.

Optužen je u 12 tačaka za progon, istrebljenje i ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, nehumana dela, deportacije, bezobzirno razaranje naselja i verskih i kulturnih objekata.

Župljanin je rođen 1951. u Bosni i Hercegovini. Oženjen je i ima dva sina, koji žive u Banjaluci.

Posle hapšenja Župljanina, u bekstvu su još trojica haških optuženika - Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Goran Hadžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.