Žalbe na presude stigle u Hag

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalbe na presude stigle u Hag

Haški tribunal primio žalbe na prvostepene presude izrečene hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koje su njihovi advokati poslali elektronskom poštom.

Advokatski timovi hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koje je Haški sud u aprilu osudio na 24, odnosno 18 godina zatvora, elektronskom poštom poslali su žalbe tom sudu. Tribunal je, danas poslepodne, potvrdio prijem žalbi.

Markačev advokat Goran Mikuličić izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je za Hrvatsku televiziju da su žalbe na prvostepene presude poslate i-mejlom, ali nije govorio o sadržaju žalbi.

Gotovinin tim ocenio je da je sudsko veće svoje zaključke u nepravosnažnoj presudi o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata, progonu srpskog stanovništva u "Oluji" i krivici hrvatskog generala "izvelo iz neselektivnog granatiranja počinjenog sa ukupno 65 granata".

Tužilaštvo ima rok od četrdeset dana za odgovor na žalbu.

Markačev advokatski tim je ojačan, pa će ga uz glavnog Mikuličića i advokata Tomislava Kuzmanovića zastupati i londonski advokat Džon Džons i nemački profesor prava Kai Ambos.

Gotovininom advokatskom timu, u kome su od početka postupka Luka Mišetić, Gregori Kiho i Pajama Akavan, priključio se Švajcarac Ženael Metro, advokat koji je u Hagu bio branilac na nekoliko suđenja.

U Apelacionom veću su bivši predsednici Haškog suda Teodor Meron i Fausto Pokar, kao i Mehmet Gini, Andresia Vaz i Karmel Agius.

U najavama žalbi nakon presude, odbrane dva generala pozvale su na poništavanje "pogrešnih zaključaka" raspravnog veća na osnovu kojih su donete osuđujuće presude i zatražile da ih Apelaciono veće oslobodi svake odgovornosti.

Markač i Gotovina su 15. aprila osuđeni za zločine počinjene nad srpskim civilima za vreme i nakon "Oluje". Generala Gotovinu sud je osudio na 24, a Markača na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen optužbi i pušten na slobodu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.