Izvor: B92, 01.Sep.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zahtev Karadžića preuranjen"

Hag -- Haški tribunal odbio kao preuranjen zahtev Radovana Karadžića za smanjenje kazne ili novčanu odštetu zbog toga što je prošle godine "nelegalno uhapšen u Srbiji"

Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95. godine, podsetio je Radio "Slobodna Evropa".

Početkom avgusta on je, u podnesku sudu, naveo da je u Srbiji nelegalno uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 18. jula prošle godine i zatražio da mu Tribunal zbog toga, posle suđenja, smanji kaznu, ako bude osuđen, ili isplati odštetu, ako bude oslobođen.

Sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija zahtev je odbilo kao "preuranjen", navodeći da to "zavisi od ishoda suđenja koje još nije počelo".

Sudije su u odluci navele da će Karadžić argumente iz zahteva moći da predoči tokom, odnosno "pri kraju" procesa.

Kvon predsedavajući sudskog veća

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson imenovao je južnokorejskog sudiju O-Gon Kvona na mesto predsedavajućeg sudskog veća koje će voditi postupak protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, objavljeno je u Hagu.

Kvon će na tom mestu zameniti sudiju Ijana Bonomija, koji je dao ostavku "zbog ličnih razloga", a nalog o imenovanju stupa na snagu danas.

U sudskom veću ostaju sudije Mišel Pikar i Kristof Flige, a očekuje se da veće uskoro donese odluku o određivanju početka suđenja Karadžiću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.