Za nepoštovanje suda Astrit Haračija - oslobođen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2009, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nepoštovanje suda Astrit Haračija - oslobođen

HAG - Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo je bivšeg ministra kulture Kosova Astrita Haračiju optužbi za nepoštovanje tog suda i potvrdilo prvostepenu presudu Bujrušu Morini, Haračijevom nekadašnjem pomoćniku, saopštio je danas Tribunal.

Haračija i Morina su, prema prvostepenoj presudi, bili osuđeni za nepoštovanje suda, jer su vršili pritisak na svedoke u procesu protiv bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << decembru 2008. godine, žalbeno veće je saopštilo da su kosovski Albanci, Haračija i Morina, krivi za svesno uplitanje u pravni postupak i zaštitu svedoka u slučaju Haradinaja.

Haračija je osuđen na pet meseci zatvora, dok je Morina, njegov nekadašnji politički savetnik osuđen na tri meseca zatvora, navodi se u saopštenju.

Žalbeno veće oslobodilo je Haračiju, ocenivši da su dokazi u ovom slučaju bili nepotpuni i da su prikupljeni "iz treće ruke" i da se njime ne može potkrepiti tvrdnja da je, kako se navodi u prvostepenoj presudi, Haračija naređivao Morini da uznemirava zaštićenog svedoka.

Prema prvostepenoj presudi, Morina je, po nalogu Haračija, u julu 2007. uznemiravao zaštićenog svedoka tužbe PW-2 koji je bio izmešten u jednu skandinavsku zemlju, pokušavajući da ga ubedi da promeni izjavu i ne svedoči protiv Haradinaja.

U međuvremenu, i Haračija i Morina su izdržali prvostepene kazne i pušteni su, u februaru, odnosno aprilu, na privremenu slobodu do okončanja žalbenog postupka.

Tribunal je u aprilu prošle godine oslobodio Haradinaija i saoptuženog Idriza Baljaja krivice za zločine nad srpskim, romskim i albanskim civilima u okolini Dečana 1998. godine.

Trećeoptuženi Ljah Brahima je osuđen na šest godina zatvora zbog mučenja pritvorenika u logoru OVK u selu Jablanica, kod Dečana. Sudsko veće je tada utvrdilo da se suđenje nije odvijalo u atmosferi povoljnoj za svedoke, zato što su mnogi od njih bili zastrašivani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Haračije oslobodjen optužbi

Izvor: S media, 23.Jul.2009

Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo bivšeg ministra kulture Kosova Astrita Haračiju optužbi za nepoštovanje tog suda i potvrdilo prvostepenu presudu Bujrušu Morini, Haračijevom nekadašnjem pomoćniku. ..Haračija i Morina su, prema prvostepenoj presudi, bili osudjeni za nepoštovanje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.