Vukčević kritikuje Haški tribunal

Izvor: Politika, 09.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević kritikuje Haški tribunal

Haradinaj je likvidacijom svedoka došao do slobode, a u Srebrenici su konstatovani zločini nad Srbima, ali nema kazne, kaže tužilac za ratne zločine

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je juče da će Srbija uhapsiti preostale haške begunce, ali i da Haški tribunal još nije postigao zadovoljavajući rezultat, posebno ukazujući na presude Ramušu Haradinaju i Naseru Oriću. Srbija će izvršiti svoje međunarodne obaveze i uhapsiti preostale haške begunce, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne zbog Haga, nego zbog pravde, kao i zbog izvinjenja žrtvama, na koje nas obavezuje moral i presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu, rekao je Vukčević na prezentaciji studije „Sužavanje prostora za poricanje: Uticaj MKSJ u Srbiji” Dajane Orentliher.

Vukčević je rekao da je Haški tribunal „jedna od najkontroverznijih institucija koju su uspostavile UN” i da „osporavan od političara, stručne javnosti, pravosuđa, optuženih, ali i žrtava, dve godine pred gašenje još nije postigao zadovoljavajući rezultat”.

Prema rečima Vukčevića, nije lako davati sud o radu tribunala posle presude za Nasera Orića i Ramuša Haradinaja. „Haradinaj je likvidacijom svedoka došao do oslobađajuće presude. Ubijena su dva direktna, jedan posredni i šest potencijalnih svedoka. U slučaju Haradinaj, sudsko veće veoma jasno je skrenulo pažnju na probleme u postupku, ali ih je, po mom mišljenju, kroz odluke tolerisalo”, rekao je Vukčević.

On je podsetio da je u slučaju Orića konstatovan užasan zločin nad Srbima u Srebrenici, ali „nijedan od pomenutih počinilaca u predpretresnim sesijama, kako u Hagu, a ni na lokalnom nivou, nije procesuiran”. Imamo zločin, imamo žrtve, ali nema kazne. Kao tužilac, veoma teško prihvatam ovakve stvari. Nije lako otrgnuti se od osećaja mučnine i od činjenice da su žrtve žrtvovane još jedanput, rekao je Vukčević. On smatra da jedino pravosudni tretman i žrtava i počinilaca može biti pravi i da „u onom času kada politika počinje da dominira nad pravom dobijamo besmisao i sa takvim stvarima veoma je teško boriti se”.

Vukčević je, govoreći o ispunjenju obaveza prema Hagu, rekao da se „evropske vrednosti brane utvrđivanjem zločina iz prošlosti i njihovim procesuiranjem i na taj način brisanjem iz naše svakodnevice, kroz pravične sudske postupke koji jasno razlikuju počinioce i žrtve. To je poruka koja mora da odjekuje regionom”.

Istorijski gledano, ocenio je Vukčević, tribunal u Hagu je odigrao „veliku ulogu”.

„Kada političke elite nisu bile spremne da se obračunaju sa zločinima, Hag je uspostavio pravila i standarde. Ipak, sve ovo vreme nije uspeo na pravi način da se nametne na prostoru bivše Jugoslavije, ni u jednoj zemlji regiona”, dodao je on. „Najveća vrednost tribunala jeste ta što su u regionu počele da deluju institucije koje procesuiraju zločine, koje svojim radom šalju jasnu poruku pomirenja i da se takvi zločini nikad više ne smeju ponoviti. To je smisao pravde. Kazna i preventiva. Da li je Hag to postigao? Ne znam, ali svakako mogao je to da učini i mnogo bolje”, rekao je Vukčević.

Ministar pravde Snežana Malović je rekla da nova vlada nastavlja politiku striktnog poštovanja međunarodnog prava i da će privesti kraju saradnju sa tribunalom u Hagu. U slučaju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Vlada Srbije će, rekla je Malović, uporno insistirati na tome da se svi zločini jednako tretiraju, da nema manje vrednih žrtava i povlašćenih zločinaca. Neke poruke koje stižu iz tribunala zabrinjavaju. Te poruke nam govore da je politika jača od pravde za žrtve. Ako zločinci postanu političari kakve će biti institucije koje oni vode, rekla je Malović.

Fonet

[objavljeno: 10/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.