Izvor: B92, 14.Feb.2013, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojska RS granatirala Markale"

Hag -- Svedočeći na suđenju Ratku Mladiću, sarajevski policajac Edin Suljić potvrdio je navod da je Vojska RS 1994. ispalila minobacačku granatu na pijaci Markale.

Tom prilikom, granata je ubila i ranila desetine građana.

General Mladić (69), u to vreme komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. U eksploziji na Markalama, po optužnici, 5. februara 1994, poginulo je 66 osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ranjeno više od 140 građana.

Kao pripadnik odeljenja za ratne zločine sarajevske policije, Suljić je učestvovao u istrazi. Posvedočio je da su balističari utvrdili pravac iz kojeg je granata doletela, a da su zatim građani, koji su živeli na liniji doleta, policiji potvrdili da su čuli zvuk ispaljenja i prelet projektila iz pravca sela Mrkovići, u kojem je bio položaj VRS, a nedugo zatim i eksploziju.

Neposredno posle eksplozije, Suljić je, kako je izjavio, na Markalama video tragove krvi i delove ljudskog tkiva. U bolnici na Koševu zatim je prebrojao oko 60 tela stradalih. Patolozi su mu dan posle eksplozije potvrdili da su uzrok smrti bili šrapneli minobacačke granate.

Suljić je, zatim, na osnovu izjava balističara i drugih istražitelja, napisao izveštaj o nalazima istrage, kao i krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca zbog ubistva 67 osoba i ranjavanja 142 građanina.

Pre Suljićevog svedočenja, Mladićeva odbrana sugerisala je, tokom unakrsnog ispitivanja sarajevskog lekara Bakira Nakaša, da je državnu bolnicu u centru grada mogla granatirati i Armija BiH, sa položaja na Debelom brdu.

Nakaš je ostao pri iskazu da je bolnicu artiljerijom napadala VRS, negirajući da su oko bolnice bili položaji Armije BiH, kao i da je neko odatle otvarao vatru na srpske položaje.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen sutra. Bivši komandant VRS optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.
Pogledaj vesti o: Hag,   Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVEDOK U HAGU: Mladić odgovoran za granatiranje Markala!

Izvor: Telegraf.rs, 14.Feb.2013

Sarajevski policajac Edin Suljić potvrdio je na suđenju nekadašnjem komandantu VRS-a navode da je minobacačku granatu na pijaci Markale 1994. godine ispalila Vojska RS

Nastavak na Telegraf.rs...

Policajac: Granata na Markale doletjela sa položaja VRS

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Feb.2013

HAG - Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, sarajevski policajac Edin Suljić potvrdio je navod optužnice da je Vojska Republike Srpske u februaru 1994. ispalila minobacačku granatu koja je na pijaci Markale ubila i ranila desetine građana.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.