Uterivao strah u kosti svedocima

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uterivao strah u kosti svedocima

BEOGRAD/HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju i njemu podređenom Idrizu Baljaju i zatražilo delimično ponavljanje suđenja kako bi bili saslušani svedoci čije iskaze sudsko veće nije čulo u prvostepenom procesu.

Prvostepenom presudom, izrečenom početkom aprila, Haradinaj i drugooptuženi Idriz Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u okolini Dečana 1998. Trećeoptuženi LJah Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

U uloženoj žalbi, koja je juče objavljena, Tužilaštvo ocenjuje da je sudsko veće postupilo nepravično kada na kraju suđenja nije tužiocima odobrilo dodatno vreme koje su oni tražili da bi iscrpli sve mogućnosti da obezbede iskaz dvojice ključnih svedoka za koje navodi da su bili „uznemiravani“ i „zastrašeni“.

Jedan od tih svedoka Šefćet Kabaši je dvaput - jednom u sudnici u Hagu, a drugi put preko video veze iz NJujorka - odbio da svedoči i zbog toga je optužen za nepoštovanje suda. Identitet drugog svedoka se u žalbi ne navodi.

Tužioci u žalbi navode da su njihovi iskazi ključni za dokazivanje krivice optuženih Haradinaja, Baljaja i Brahimaja za zločine počinjene nad civilima u logoru OVK u selu Jablanica u okviru „zajedničkog zločinačkog poduhvata“.

Iz žalbe proizlazi da je Kabaši bio pripadnik OVK u Jablanici i da je bio svedok zlostavljanja pritvorenih od kojih su neki umrli. Navodi se i da je Kabaši lično video Baljaja i Brahimaja kako prebijaju zatvorenike.

Tužilaštvo navodi da je „atmosfera uznemiravanja i straha“ svedoka obeležila suđenje, kao i da su sudije u presudi navele da su „mnogi svedoci navodili strah kao razlog što ne žele da se pojave pred sudom i svedoče“.

Odlukom da ne odobri tužiocima dodatno vreme da obezbede iskaze Kabašija i drugog zaštićenog svedoka, sudsko veće je, međutim, „nagradilo uznemiravanje svedoka i prekršilo osnovne principe pravičnog suđenja“, piše u žalbi optužbe.

Tužioci stoga traže da apelaciono veće Tribunala naloži delimično ponavljanje suđenja po šest od 37 tačaka optužnice koje su se odnosile na zločine u Jablanici. Postojala bi „razumna mogućnost“ da na tom suđenju budu saslušani Kabaši i drugi zaštićeni svedok, napominje se u žalbi.

Haško tužilaštvo žalilo se i na deo presude kojom je drugooptuženi Baljaj oslobođen odgovornosti za smrt majke i dve ćerke iz jednog sela u okolini Dečana u proleće 1998. O tome da je žrtve sa svojim ljudima odveo Baljaj, na suđenju je svedočio njihov sin, odnosno brat.

Žalbom je obuhvaćeno i oslobađanje Baljaja optužbi za silovanje zaštićene svedokinje 61, kao i za okrutno postupanje prema svedoku broj 1. Tužioci traže da žalbeno veće preinači oslobađajuću presudu i Baljaja proglasi krivim za ta zlodela.

Za odlučivanje o žalbi Tužilaštva pred apelacionim većem Tribunala ne postoji vremenski rok.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.