U Beograd neće, ali bi mogao u Hag

Izvor: Glas javnosti, 22.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beograd neće, ali bi mogao u Hag

BANJALUKA - Bošnjački član u Predsedništvu BiH Haris Silajdžić izjavio je preksinoć da neće nikada putovati u Srbiju ukoliko iz te zemlje ne stigne „jedno veliko izvinjenje“ za, kako je rekao, zlo koje su učinili građanima BiH tokom prošlog rata.

Silajdžić, ili „krvavi Hari“, kako su ga Srbi zvali tokom rata, u izjavi BN TV rekao je da treba dati odlikovanje članovima ratnog Predsedništva BiH, koji su njegovi ratni drugovi.

- To su moji ratni drugovi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << time se ponosim i smatram da zaslužuju medalje, a ne da se povlače po kojekakvim spiskovima, pogotovo ne od one strane za koju celi svet zna da je odgovorna - rekao je Silajdžić.

Podsećamo da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije raspisalo poternice za osumnjičenim za ratne zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine u Sarajevu, među kojima su i članovi ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić.

S druge strane, u Beogradu, ova Silajdžićeva izjava naišla je na oštre kritike.

- Silajdžiću je mesto u haškom zatvoru, a ne u Srbiji - rekao je za Glas novinar Miodrag Popov, autor knjige „Suze su iste vere“, u kojoj opisuje događaje u BiH za vreme rata.

Popov primećuje da Silajdžića niko nije ni zvao u Srbiju, mada to, kako je rekao, ne znači da nekom političari neće pasti na pamet takva budalaština.

ONEMOGUĆAVA INTEGRACIJE

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da Silajdžić čini sve da bi onemogućio regionalne integracije i dogovore, te da čini sve da onemogući da se razgovori između političkih partnera vode na regionalnom nivou kako bi se popravio standard i stvorili bolji uslovi za život svih građana.

Prema njenim rečima, Silajdžićeva izjava potvrđuje da Srbi moraju dobro voditi računa o budućim uticajima tog čoveka.

OPASNA IZJAVA

Silajdžićeva izjava da treba nagraditi njegove ratne drugove, protiv kojih je u Srbiji pokrenuta istraga zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici, opasna je, podgrejava tenzije i ne vodi ničemu, rekao je Srni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić.

- Iz svih Silajdžićevih postupaka se može videti da je on taj koji ne želi stabilnu BiH. U poslednje vreme radi sve što bi dizalo tenzije, kao da mu je to osnovni zadatak - naglasio je Okolić.

Posto su bili Kurta, Murta, Stoka Neslana, Sjasi Uzjasi, razni lordovi, serovi i kerovi, sada nam samo ti nedostajes. Docekacemo te sa pecenim prasetom, slaninom i vrucim cvarcima. Ako sve to izjedes, onda ces dobiti ljajicevu medalju i ono jedno veliko za sta se zalaze da ne bi bio diskriminisan. Ma samo ti dodji, ko ludi smo bez tebe.

Silajdicu;

Htio si svasta.Silom i slucajem dobio si nesto, a uskoro ces imati nista.Jadan je onaj narod i njegovi lideri koji u nesreci svojih najblizih sugradjana grade svoju srecu.Svim svojim bicem i dusom zalago si se da se raskomada i rasruri Jugoslavija a onda i B i H jer ti je neko iz Amerike,Turske Irana i Avganistana kazao da ce tvojim etnicima pripasti BiH.Ti koji tako zele zaboravili su kao sto si i ti zaboravio da tu zive i Srbi.E kao sto vidis desava se po onom starom obicaju"Ko drugome jamu kopa sam u nju pada"Ameri nece moci ni da sebe spase a svi ovi tvoji daleki prijatelji samo ce moci da ti se izvinu preko telefona, da je snijeg pao do po nogu i doc ne mogu.Sarajevo je bio drugi po velicini Srpski grad u sada vec i tvojom zaslugom bivsoj Jugoslaviji.Upitaj sebe koliko Srba sada takodje tvojom zaslugom zivi u Sarajevu.Dali ikada pomislis gdje su oni sada i sta su sve dozivjeli ako su prezivjeli za vrijeme realizacije tvoih velikih ideala.Sjeti se malo tvoje i Alijine retorike u to vrijeme.Sta ste uradili sa nenaoruzanim Jugoslovenskim regrutima u Sarajevu koji su dobili lazna uvjeravanja da ce izaci bezbedno iz Sarajeva.O tome svjedoci dokumentarni film koji je svijet vidio. To je Silajdicu bila tada regularna vojska jos uvijek postojece drzave.Ti mladi ljudi su brutalno poubijani i izgorjeli u zapaljenim kamionima. Upitaj sebe Silajdicu sta bi uradila USA army kad bi je neko u Americi tako docekao?Isti slusaj desi se i u Tuzli.Tvoji sunarodnici su za vrijeme zabrane letenja iznad B i H dobivali oruzje po noci jer za USA army vaze drugi zakoni(zakoni sile), ne zato da vam pomognu nego da se agonija rata produzi.Sve drugo sto se desavalo je samo kako tvoji veliki prijatelji vole da kazu-kolateralna steta.Znas valjda Silajdicu da jaceg od sebe mozes samarati samo dok te siledija brani.Jednom kada iz nekog razloga siledije nestane od tebe samo trag ostane.Sada u vremenu kada NATO kroji zakone kao sto je sud u Hagu(sud kome treba suditi} sve moze.Onog momenta kad zavlada pravo to ce sve biti potpuno drugacije a ti ces ostati da zivis sa tim istim Srbima kroz koje sada gledas kao daih nema. Nebih volio biti u tvojoj kozi.Jos imas obraza da od Srba trazis izvinjenje, da bi dosao u Beograd. Pa valjda znas da je najvise onih koji so zbog tvojih ideala pobjegli iz Sarajeva bas u tom Beogradu.

Psihopata i patoloski Srbomrzac.Covek je za psihijatriju a ne za politiku.

Pitam se, zasto Srbija nije podigla optuznicu protiv Haris Silajdzica i jos neki koji su odgovorni sto su pobijenih izmedju 2400-5000 Srba u Sarajevo tokom rata, civili uglavnom, takodje zbog ubistvo 3200 Srba u Srebrenici, da ne pricam o Tuzli, Ozrenu, Mrkonjic Grad, Mostar...itd, da ne pricam o odgovornost Silajdzica zbog isterivanje oko 500 000 Srba iz Bosne.

Zaboravio sam, takvi poput Silajdzica, Orica, Haradinaja, i Thacija, za njih nema leka, oni su zasluzili stare udbaske komunisticke metode ili bolje receno "nove izraelske metode". Sta radi srpska udba.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.