Tribunal: Mladić veoma kooperativan

Izvor: B92, 01.Jun.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal: Mladić veoma kooperativan

Hag -- Sekretar Haškog tribunala Džon Hoging, koji je proveo više od tri sata sa Ratkom Mladićem na putu od Roterdama do Haga, rekao da je Mladić "veoma kooperativan".

On je rekao da je sa njim razgovarao preko prevodioca i da nisu imali problema da razumeju jedan drugog.

Hoking nije želeo da komentariše zdravstveno stanje Mladića, ali je rekao da "u ovom trenutku, doktor u pritvorskoj jedinici sprovodi sve redovne testove koje sprovodi za svakog novog pritvorenika".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Bio sam na aerodromu, upoznao sam gospodina Mladića kad je sišao niz stepenice, iz aviona, sa mnom su bili prevodilac i doktor iz pritvorske jedinice. Razgovarali smo tokom večeri, i na aerodromu i u pritvoru, preko prevodioca, i nismo imali problem da razumemo jedan drugog. Bio je veoma kooperativan", rekao je Hoking, koji je na vanrednoj konferenciji za novinare u Haškom tribunal odgovarao na pitanja posle tužioca Bramerca.

Novinare je najviše interesovalo zdravstveno stanje haškog optuženika, a Hoking o tome nije želeo da govori – samo je poručio da će "kao i svi pritvorenici, Ratko Mladić imati pristup najboljoj mogućoj medicinskoj nezi, uključujući i pristup najboljim specijalistima".

"Jedna od mojih najvažnijih obaveza kao sekretara jeste da zaštitim poštovanje prava pritvorenika, a jedno od tih prava je poštovanje privatnosti - pa je zdravstveno stanje poverljiva informacija i može je obelodaniti samo pritvorenik", kazao je Hoking.

Na insistiranje novinara da kaže o čemu je sa Mladićem razgovarao, Hoking je rekao da mu je objašnjavao njegova prava, pavila u pritvorskoj jedinici i da su zajedno prošli administrativnu proceduru prijema u Sheveningen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.