Tadić: Potpuna saradnja sa Hagom

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Nov.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Potpuna saradnja sa Hagom

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je haškom tužiocu Seržu Bramercu da će Srbija nastaviti da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Tadić je naglasio da je jasno da naši državni organi u potpunosti sarađuju sa Tribunalom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i da čine sve da se pronađu preostali haški begunci, navodi se u saopstenju Pres-službe predsednika Srbije.

"Naša zemlja intenzivno traga za preostalim optuženima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem i radi na uspešnom završetku saradnje sa Tribunalom u Hagu", rekao je predsednik Srbije.

Prethodno se Bramerc sastao sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

Glavni haški tužilac je na sastanku odao priznanje Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom u pogledu stepena i kvaliteta saradnje koja je između Srbije i Tribunala ostvarena po pitanjima dostavljanja dokumentacije, ostvarivanja uvida u arhive državnih organa, oslobađanja svedoka dužnosti čuvanja tajne i svim drugim tehničkim aspektima saradnje, saopštio je Savet.

Nakon razgovora sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom u Beogradu, Ljajić je agenciji Beta rekao da očekuje pozitivan izveštaj tužioca ali da ne može da tvrdi da će biti upotrebljen izraz "puna saradnja" sa Tribunalom.

"Zajednički smo konstatovali da u pogledu dostupnosti arhiva, pristupa dokumentima i oslobađanje svedoka obaveze tajni gotovo da nemamo nikakvih otvorenih pitanja", dodao je Ljajić.

On je precizirao da se od 1 838 zahteva još čeka odgovor na jedan zahtev koji se nalazi u fazi rešavanja i za koji nema nikakvog kašnjenja.

"Ta činjenica će se svakako naći u izveštaju koji će tužilac Bramerc podneti Savetu bezbednosti. Jedino otvoreno pitanje ostaje hapšenje dva preostala haška optuženika", rekao je Ljajić.

Srpske vlasti očekuju da tužilac Bramerc, dodao je Ljajić, iznese "sve ono što je video i čuo tokom posete Beogradu, drugim rečima da će nabrojati sve činjenice koje govore u prilog apsolutnoj našoj saradnji s Tribunalom kao i ovu činjenicu da se (Ratko) Mladić i (Goran) Hadžić jos uvek nalaze na slobodi".

"Drugim rečima, mi očekujemo pozitivan izveštaj ali ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću da će biti upotrebljen izraz puna saradnja upravo zbog ovoga o čemu smo govorili da se Mladić i Hadzić još uvek nalaze na slobodi", rekao je Ljajić.

Pre sastanka sa Ljajićem, tužilac Bramerc je razgovarao i sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Premijer Cvetković pritom je poručio da je uspešan završetak saradnje sa Hagom jedan je od prioriteta njegovog kabineta.

Predsednik Vlade je u razgovoru sa glavnim tužiocem Tribunala kazao da smatra da je dosadašnji stepen saradnje jasan dokaz da su Vlada i njeni nadležni organi u potpunosti posvećeni punoj saradnji sa Haškim tribunalom, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Vlasti Srbije, navedeno je takođe, kontinuirano tragaju za preostalim beguncima i čine sve što je u njihovoj moći kako bi ih priveli pravdi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.