Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Mar.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija Nijang: Vlasti Srbije nisu učinile dovoljno da Šešelja vrate u Hag

Sudija Mandaje Nijang (Mandyae Niang) ocenio je, u izdvojenom mišljenju, da nisu postojali dovoljni razlozi za odluku Haškog tribunala da se presuda Vojislavu Šešelju izrekne u njegovom odsustvu i naglasio da srpske vlasti nisu dovoljno učinile da se optuženi vrati u Hag.

Većinom glasova predsedavajućeg Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) i sudije Flavije Latanci (Flavia Latanži), raspravno veće je odlučilo da 31. marta prvostepenu presudu Šešelju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izrekne u njegovom odsustvu.

Veće je usvojilo argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje od tumora na jetri od kojeg, kako je ranije utvrđeno, boluje. Veće je, na svoju inicijativu, Šešelja u novembru 2014. pustilo na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.

U izdvojenom mišljenju, sudija Nijang je, međutim, naveo da se ne slaže sa razlozima navedenim u odluci kojima se opravdava odustsvo optuženog na izricanju presude i ocenio da se vlasti Srbije, koje su bile dužne da Šešelja uhapse i pošalju u Hag, nisu potrudile oko toga.

Sudija Nijang je konstatovao i da vlasti Srbije nisu preduzele odgovarajuće korake posle prvog naloga Tribunala da se Šešelj vrati u Hag. Posle drugog naloga suda, pomerale su rokove tako da su povratak Šešelja učinile iluzornim.

"Optuženi je zaista bolestan i pod lekarskim je tretmanom, ali njegove aktivnosti u Srbiji imaju snažan ođek. Ironično je da Tribunal opravdava optuženog u trenutku kada se on bez odlaganja pojavljuje na saslušanju pred sudom u Beogradu”, podvukao je Nijang, ocenjujući  ;i da je postupak pred beogradskim sudom suvišan.

Po sudiji Nijangu, Šešelj neće biti u sudnici "zato što je odbio da bude prisutan i zato što srpske vlasti nisu preduzele odgovarajuće mere da ga primoraju" na to.

Odluka da se Šešelju dozvoli da ne prisustvuje izricanju presude "loše skriva pobednički prkos optuženog koji nikada nije krio da će odbiti da se vrati posle puštanja na slobodu", istakao je sudija Nijang u izdvojenom mišljenju.

Današnjom odlukom, raspravno veće Tribunala ostavilo je Šešelju mogućnost da izricanje presude prati preko video veze iz Beograda. O tome želi li ili ne da prati izricanje presude, Šešelj bi, po današnjoj odluci, trebalo da izvesti Tribunal do 22. marta.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tužilaštvo je, u završnoj reči, tražilo da bude osuđen na 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam, da bude oslobođen.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Sudija Nijang: Vlasti Srbije nisu učinile dovoljno da Šešelja vrate u Hag

Izvor: Blic, 16.Mar.2016

Sudija Mandaje Nijang ocenio je, u izdvojenom mišljenju, da nisu postojali dovoljni razlozi za odluku Haškog tribunala da se presuda Vojislavu Šešelju izrekne u njegovom odsustvu i naglasio da srpske vlasti nisu dovoljno učinile da se optuženi vrati u Hag...Većinom glasova predsedavajućeg Žana-Kloda...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.