Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Vjerice Radete i Petra Jojića, te Srbiji naložio da ih bez odlaganja izruči u Hag

Izvor: Vostok.rs, 14.Maj.2019, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Vjerice Radete i Petra Jojića, te Srbiji naložio da ih bez odlaganja izruči u Hag

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu saopštio je danas da će se Vjerici Radeti i Petru Jojiću, koji su optuženi za navodno nepoštovanje suda, suditi u Hagu, a ne u Srbji.
Odluku je doneo sudija Liu Daćun 13. maja i istovremeno izdao nalog za njihovo hapšenje, a Srbiji da ih bez odlaganja izruči Mehanizmu u Hagu. Ovom odlukom poništena je ranija odluku da se njihov predmet ustupa Srbiji, a u obrazloženju sudija, Liu je naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog „zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica“. Liu je usvojio argument tužiteljke Dijane Elis da su iskazi tih svedoka od vitalne važnosti za održivost tri tačke optužnice protiv Jojića i Radete, i istakao u obrazloženju da bi to što ne žele da svedoče u Srbiji značajno potkopalo sposobnost optužbe da prezentuje svoje dokaze i ometalo bi ceo proces. „U interesu pravde je da im se sudi u Hagu“, obrazložio je sudija. Funkcioneri Srpske radikalne stranke Radeta i Jojić optuženi su za navodno nepoštovanja suda u slučaju protiv predsednika dr Vojislava Šešelja. Vjerica je poručila da ne nameravaju da idu dobrovoljno u Hag jer ih štiti pravosnažno rešenje, gde je navedeno da nema pravnog osnova za njihovo izručenje.

Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.