Stav Holandije ni Bramerc ne promeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav Holandije ni Bramerc ne promeni

HAG - Holandija neće promeniti svoj stav u vezi sa evropskim integracijama Srbije, bez obzira na suštinski pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, saopšteno je iz holanskog Ministarstva inostranih poslova.

Iz holanskog MIP-a navode da se ne može smatrati da je Srbija ostvarila punu saradnju sa Haškim sudom, dok se Ratko Mladić i Goran Hadžić ne nađu u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

"Naš stav o primeni Sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o stabilizaciji i pridruživanju ostaće nepromenjen, sve dok ne vidimo stvarni napredak. Ako Vlada Srbije želi da pokaže da u potpunosti sarađuje sa Tribunalom, moraće da uhapsi Mladića", rečeno je za B92 u holanskom MIP-u.

Ništa bitno novo

Holandija je, kako navode iz MIP-a, svesna izveštaja i pozdravlja značajan napredak Srbije, kao i veliki broj pozitivnih koraka koji su napravljeni u saradnji sa Haškim tribunalom, među kojima je posebno značajno hapšenje i izručenje u Hag Radovana Karadžića, ali smatra da se, bez obzira na sve uspehe, ništa bitno nije promenilo u odnosu Srbije sa Sudom u Hagu.

"Iz izveštaja Bramerca vidimo da te saradnje još nema", rečeno je u holandskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Fali još dokumenata

U Ministarstvu navode da ostaje i problem zaštite svedoka, kao i nedostatak dokumenata koje je Tužilaštvo tražilo od vlasti u Beogradu.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc u izveštaju, koji je juče podneo Savetu bezbednosti UN, naveo je da su srpske vlasti učinile dosta u saradnji sa Haškim tribunalom, ali da je neophodno uhapsiti preostale haške optuženike.

Savet ministara EU doneo je odluku da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i Prelazni trgovnski sporazum, mogu biti primenjeni samo kada Srbija ostvari punu saradnju sa Haškim sudom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.