Snage VRS su bombardovale Markale

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Snage VRS su bombardovale Markale"

Hag -- Svedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši komandant Unprofora Rupert Smit izjavio da je granata koja je pala na pijacu Markale ispaljena sa položaja VRS.

Po optužnici, u eksploziji minobacačke granate na ulazu u pijacu, u avgustu 1995. su stradala 43 civila, a ranjeno je 75 građana.

Britanski general, koji je u to vreme zapovedao "plavim šlemovima" u BiH, posvedočio je da je na osnovu informacija kojim je raspolagao sutradan, 29. avgusta, zaključio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su za eksploziju na Markalama odgovorni bosanskih Srbi.

"Tog dana, telefonom sam informisao generala Ratka Mladića da sam zaključio, bez ikakve sumnje, da je granata doletela sa položaja VRS", rekao je Smit, napominjući da je istovremeno dao nalog NATO da pripremi vazdušne udare na snage bosanskih Srba.

Svoj zaključak, Smit je, kako je rekao, zasnovao na dve istrage, koje su odvojeno sproveli vojni posmatrači UN i Unprofor. Njihovi nalazi bili su "neznatno različiti, ali su se na kraju poklopili" – analiza kratera od granate pokazala je da je doletela s južne strane.

"Ono što je bilo najznačajnije, niko nije čuo zvuk ispaljenja granate u blizini Sarajeva...To me je navelo na zaključak da je granata ispaljena van zone odbrane Sarajeva, što znači sa teritorije pod kontrolom Srba", rekao je Smit, objašnjavajući da minobacači pri ispaljivanju proizvode veliku buku, koja se ne može prigušiti.

Na dan eksplozije na Markalama, komandant VRS general Mladić tražio je od Smita formiranje zajedničke komisije koja bi ispitala incident, ali je britanski general to odbio, zbog toga što bi, kako je obrazložio, to oduzelo mnogo vremena.

U nastavku suđenja, svedoka će sutra unakrsno ispitivati optuženi Karadžić, koji se brani sam.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, za progon nesrba širom BiH i uzimanje pripadnika misija UN za taoce 1992-95.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.