Slučaj Tejlor vraća Perišića u sud?

Izvor: B92, 27.Sep.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Tejlor vraća Perišića u sud?

Sarajevo -- Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije ponovo bi se mogao naći na optuženičkoj klupi Haškog tribunala, piše Klix.ba.

Taj portal piše da bi se Haški tribunal mogao ponovo pozabaviti slučajem Perišić, nakon odluke Specijalnog suda za Siera Leone kojom je Čarls Tejlor osuđen zbog pomaganja pobunjenicima tokom građanskog rata. Ta presuda može pomoći da se traži revizija presude za Perišića.

Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Amir Ahmić je izjavio da glavni haški tužilac Serž Bramerc mora najdalje u narednih pet meseci da zatraži reviziju presude u postupku protiv načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.

Apelaciono veće Haškog tribunala je 28. februara poništilo presudu kojom je Perišić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici.

Ali, kako kaže Ahmić, presuda Specijalnog suda za Siera Leone vraća nadu. Sud je, naime, zaključio da je Tejlor, inače prvi šef države posle Drugog svetskog rata kog je osudio međunarodni sud za ratne zločine, omogućio ''ključnu pomoć'' pobunjenicima u Siera Leoneu tokom građanskog rata.

Presuda Tejloru, pojasnio je Ahmić, suprotna je odluci Apelacionog veća Haškog tribunala za bivu Jugoslaviju, prema kojoj je srpski general Momčilo Perišić oslobođen tačke optužnice za pomaganje i podsticanje ratnih zločina. Podsetimo, sudije Haškog tribunala su zaključile da Perišić nije znatno doprineo pomaganju i podsticanju zločina.

"Presuda zprotiv Čarlsa Tejlora može itekako pomoći da Haški tribunal poništi zaključak Teodora Merona, predsednika Tribunala, u slučaju Momčila Perišića. Pošto se radi o drugom sudu, ova presuda itekako može biti pomažuća sudijama i u Haškom tribunalu. Dakle, glavni tužilac Bramerc mora zatražiti reviziju presude u slučaju 'Perišić'. On ima osnova za to, a pogotovo nakon ovakve presude Specijalnog suda za Siera Leone. Ova presuda je faktički podržala stav Haškog tužilaštva i zastupa tu poziciju da ono što je radio Perišić predstavlja međunarodni incident, odnosno da međunarodno pravo ne poznaje tzv. konkretnu usmerenost koju je Veće na čelu sa Meronom uvelo u praksu u spomenutom predmetu", smatra Ahmić.

On takođe navodi i da je u odluku o presudi Čarlsu Tejloru u obzir uzeto i svedočenje manekenke Naomi Kembel, dok jeu slučaju Perišića bilo mnogo više krediblinijih svedoka i svedočenja o upletenosti SR Jugoslavije u agresiju na BiH, ali da sud nije našao za shodno da osudi prvog čoveka Vojske Jugoslavije.

"Neke druge sudije koje sede u nekom drugom sudu, po meni, pravilno dele međunarodno pravo. Oni su čoveka, Čarlsa Tejlora, koji je sedio u jednoj državi, a pomagao pobunjenike u drugoj, našao odgovornim za zločine jer je slao oružje u ratom zahvaćenu zemlju. Verujem da to može nešto promeniti i u slučaju zločina tokom rata u BiH kako ne bi Ratko Mladić i Radovan Karadžić bili najviši nivo koji će odgovarati za zločine u BiH", naglasio je bošnjački oficir za vezu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slučaj Tejlor vraća Perišića u sud?

Izvor: B92, 28.Sep.2013, 00:00

Sarajevo -- Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije ponovo bi se mogao naći na optuženičkoj klupi Haškog tribunala, piše Klix.ba...Taj portal piše da bi se Haški tribunal mogao ponovo pozabaviti slučajem Perišić, nakon odluke Specijalnog suda za Siera Leone kojom je Čarls Tejlor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.