Slobodanu Miloševiću stizali pozivi do prošlih izbora

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodanu Miloševiću stizali pozivi do prošlih izbora

Beograd - - Pozivi za glasanje na izborima u Srbiji sve do prošlih održanih izbora 2014. godine redovno su dolazili bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću na beogradsku adresu, iako je preminuo u Hagu 2004. godine, saznaje nezvanično Danas. Razlog tome je, prema nezvaničnim informacijama, to što Haški tribunal nije poslao umrlicu na vreme te nije mogao da bude evidentiran da je upisan u matičnu knjigu umrlih. Kada je umrlica pre par godina iz Haga stigla, objašnjava izvor >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Danasa upućen u događaje, pozivi su prestali da stižu i Slobodan Milošević je izbrisan iz jedinstvenog biračkog spiska.

                 

Povodom ovog slučaja i drugih sličnih koji se pojavljuju u javnosti i medijima, u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave objašnjavaju za Danas da se Jedinstveni birački spisak svakodnevno ažurira po službenoj dužnosti i na zahtev građana, a od 2012., kada je prvi put proveren na opštim izborima – od lokalnih do predsedničkih, otklonjen je najveći broj nedostaka i sada su ostale samo one greške na koje bi birači trebalo da reaguju.

U ministarstvu koje vodi Kori Udovički preciziraju da svaki birač može samo jednom da bude upisan u birački spisak i da je osnovna prednost uspostavljanja sistema jedinstvenog biračkog spiska to što sistem, na primer, ne dozvoljava dupli upis ili što se putem elektronskih upravnih procedura evidentira kada neko promeni adresu i to ga čini efikasnijim.

"Pre donošenja Zakona o jedinstvenom biračkom spisku 2011. do kada su jedinice lokalne samouprave samostalno vodile svoje biračke spiskove nije bilo moguće upoređivanje podataka pa je iz tog razloga bilo određenih grešaka u biračkom spisku – dupli upisi, pogrešni matični brojevi, pogrešno upisano ime i prezime, ali od 2012, do danas, ti nedostaci su maksimalno otklonjeni", objašnjavaju u Ministarstvu.

Iz Ministarstva naglašavaju da su građani ti koji bi trebalo da reaguju i zato je početkom godine i otvorena aplikacija na sajtu MDULS gde su mogli unosom matičnog broja da provere da li su upisani u birački spisak, gde mogu da glasaju i na kojoj adresi. Upravna inspekcija kontroliše ažurnost biračkog spiska i do sada joj građani nisu uputili značajne primedbe. Takođe, pored redovnog nadzora Upravna inspekcija je krajem 2015. sprovela i vanredni inspekcijski nadzor nad ažurnošću biračkog spiska, jer se znalo da će redovni lokalni izbori biti raspisani u proleće ove godine.

Objašnjavajući ko ažurira birački spisak, u MDULS kažu da to do raspisivanja izbora čine jedinice lokalne samouprave, one unose sve izmene, upise, brisanje, izmene podataka, a od zaključenja biračkog spiska do tri dana pre održavanja izbora, naknade promene isključivo na zahtev građana može da unese ministarstvo. Odgovornost za promene u biračkom spisku do raspisivanja izbora je na JLS, podvukli su u Ministarstvu.

Odgovarajući na pojedine napise u medijima, nadležni u MDULS kažu da neko iz biračkog spiska može da bude izbrisan samo na osnovu dokumenta koji je izdao nadležni organ. Kao primer navode „mrtve duše“ – da bi neko ko je umro bio izbrisan iz biračkog spiska, mora da bude upisan u matičnu knjigu umrlih, a to je obaveza lokalnih samouprava i to po službenoj dužnosti. Ukoliko se ne prijavi smrt i lice ne bude upisano u matičnu knjigu umrlih, a to se, tvrde u MDULS, dešava iz raznih razloga, kao što je ostavina, strana penzija, to lice ne može da bude izbrisano ni iz biračkog spiska.

Ukoliko je neki i građanin dobio poziv na adresi gde više ne živi, to može da znači da je nekada živeo na toj adresi, ali da se nije odjavio i zbog toga mu stižu tu obaveštenja za glasanje. Ta obaveštenja štampa i šalje lokalnoj samoupravi za svaki nivo izbora, što znači da bi birač, za izbore 24. aprila, trebalo da dobije najmanje dva, a na teritoriji AP Vojvodine tri obaveštenja za glasanje, jer za svaki nivo izbora stiže posebno obaveštenje. Birač se tako obaveštava gde mu je biračko mesto, a biračkom odboru olakšava da ga nađe u izvodu iz biračkog spiska.

Izmene do 72 sata do izbora

U Ministarstvu podsećaju da su izmene u biračkom spisku moguće do 72 sata do održavanja izbora, a to je do isteklo sinoć u ponoć, i te izmene, na zahtev građana, sprovodi isključivo MDULS. "Ažurnost biračkog spiska zavisi i od građana, njihove savesnosti, prijavljivanja određenih promena, jer može da se desi i greška u sistemu i zato građani mogu u lokalnoj samoupravi svakodnevno da proveravaju svoje podatke, a njihova zakonska obaveza je da prijave svaku promenu nadležnim organima", zaključili su u MDULS.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Slobodanu Miloševiću pozivi za glasanje stizali do prošlih izbora

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2016

Pozivi za glasanje su sve do prošlih izbora, održanih 2014. godine, redovno stizali bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću na beogradsku adresu, iako je preminuo u Hagu 2004. godine, saznaje se nezvanično...Prema nezvaničnim informacijama lista Danas, razlog je to što Haški tribunal nije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.