Simatović privremeno pušten, Stanišić nije

Izvor: Politika, 22.Jul.2010, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simatović privremeno pušten, Stanišić nije

HAG - Sudsko veće danas je odobrilo bivšem komandantu Jedinica za specijalne operacije DB-a Franku Simatoviću privremeno puštanje na slobodu u Beograd, tokom letnje pauze u radu Haškog suda, koja sutra počinje, saopšteno je danas iz tog suda.

Simatović će iz pritvorske jedinice krenuti za Beograd čim se obave sve neophodne praktične pripreme, a u Sheveningen mora da se vrati najkasnije do 23. avgusta, navedeno je u odluci.

Simatovićeva odbrana je 25. juna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zatražila njegovo privremeno puštanje na slobodu i priložila je neophodnu pisanu garanciju Srbije, dok se optužba usprotivila, obrazlažući da je proces već u poodmakloj fazi i da je mnogo dokaza izneto protiv optuženog i da postoji rizik da se ne vrati na nastavak procesa.

Međutim, Sudsko veće je utvrdilo da nema opasnosti da se optuženi neće vratiti u predviđenom roku na nastavak suđenja.

Simatović je zajedno sa bivšim šefom DB-a Jovicom Stanišićem optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja većine nesrba, prvenstveno Hrvata i bosanskih muslimana iz velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od avgusta 1991. do decembra 1995. godine.

S druge strane, Sudsko veće Haškog tribunala nije odobrilo bivšem šefu Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću privremeno puštanje na slobodu, tokom letnje pauze u radu tribunala, koja sutra počinje, saopštio je danas taj sud.

U obrazloženju odluke, sudsko veće je navelo da postoji rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja Stanišića dok je na privremenoj slobodi u Beogradu, a što bi sprečilo njegov povratak u pritvorsku jedinicu i nastavak suđenja.

Stanišićeva odbrana je zahtev za privremeno puštanje na slobodu uputila 6. jula, uz isticanje da je zdravstveno stanje optuženog vidno bolje i da je stabilno.

Međutim, optužba se tome usprotivila navodeći da je krajem marta optuženi imao problema sa kamenom u bubregu i da je imao jaku alergijsku reakciju na jedan od lekova koji uzima te da njegovo pomeranje sa sadašnjeg režima lečenja može da mu ugrozi zdravlje, a što za posledicu može da dovede do odlaganja nastavka sudskog procesa.

Suđenje, koje je prvobitno bilo zakazano za 27. februar 2008. godine, odlagano je i prekidano više puta zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića.

Tanjug

objavljeno: 22/07/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Simatović pušten iz Sheveningena na ljetnji odmor

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jul.2010

Sudsko vijeće odobrilo je bivšem komandantu Jedinica za specijalne operacije Državne bezbjednosti Franku Simatoviću privremeno puštanje na slobodu u Beograd, tokom ljetnje pauze u radu Haškog suda, koja sjutra počinje, saopšteno je danas iz suda. \"Simatović će iz pritvorske jedinice krenuti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.