Simatović privremeno na slobodi

Izvor: RTS, 15.Dec.2009, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simatović privremeno na slobodi

Tokom zimske pauze u radu Haškog tribunala Franko Simatović Frenki boraviće na privremenoj slobodi, po odobrenju Sudskog veća. Postupak protiv Simatovića biće nastavaljen 18. januara.

Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je zahtev optuženog Franka Simatovića da bude privremeno pušten na slobodu, tokom zimske pauze u radu Tribunala, od 16. decembra do 15. januara, saopštio je Haški sud.

Prilikom donošenja odluke, Veće je uzelo u obzir navode Simatovićevih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << branilaca da je poslednje ovogodišnje zasedanje Pretresnog veća u slučaju protiv bivšeg šefa državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića zakazano za 15. decembar i da će postupak biti nastavljen 18. januara.

Odbrana je, u podnesku, naglasila da se Simatović dobrovoljno predao Tribunalu, da je prilikom svakog dosadašnjeg privremenog boravka na slobodi u potpunosti poštovao sve naloge suda i da Vlada Srbije jamči da će se optuženi vratiti u Hag.

Advokati su, takođe, primetili da bi Stanišićev boravak u Beogradu olakšao pripreme njegove odbrane, koja još nema kancelariju u Hagu.

Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana dela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Uhapšeni su 13. marta 2003. godine. Stanišić je izručen Hagu u junu, a Simatović u maju.

Suđenje dvojici nekadšnjih visokih zvaničnika Službe državne bezbednosto Srbije počelo je 28. aprila 2008. godine, ali, zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odlagano je više puta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.