Izvor: B92, 05.Maj.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simatović neće biti pušten iz Haga

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala odbacilo zahtev odbrane bivšeg komandanta JSO Franka Simatovića da bude oslobođen svih optužbi i da bude pušten na slobodu.

Simatovićeva odbrana zahtev je podnela jer smatra da Tužilaštvo nije dokazalo krivicu optuženog, odnosno da nije iznelo valjane dokaze.

Sudsko veće smatra da je optužba iznela dovoljno dokaza za sve tačke optužnice koje Simatovića terete za zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

"Simatović je imao nameru da se zločini počine", istakao je predsedavajući sudija Alfons Ori čitajući obrazloženje odluke Sudskog veća.

U obrazloženju se navodi da je optužba iznela dovoljno dokaza da je Simatović bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata i da su počinjeni mnogi zločini s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih područja Hrvatske i BiH.

Takođe, Sudsko veće je zaključilo da dokazi pokrivaju sve elemente ubistva, deportacije, prisilnog premeštanja i progona nesrspkog stanovništva s velikih područja Hrvatske i BiH.

Veće je zaključilo da je Simatović učestvovao u pomaganju Jedinici za specijalne operacije, "Škorpionima" i "Arkanovcima", a koje su počinile zločine navedene u optužnici.

Simatoviću se sudi zajedno sa bivšim šefom DB Jovicom Stanišićem. Prema optužnici, Simatović i Stanišić su pojedinačno ili delujući sa drugim učesnicima udruženog zločinackcog poduhvata od 1. aprila 1991. godine do 31. decembra 1995. godine planirali, naredili i na druge načine pomagali progon nesrskog stanovništva na područjima hrvatske pod kontrolom Srba i u BiH.

Progoni su uključivali ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju nesrpskog stanovništva sa velikih područja Hrvatske i BiH.

Njima se na teret stavlja i ubistvo šestorice muslimana iz Srebrenice koje su u julu 1995. godine počinili pripadnici jedinice "Škorpioni" i što su zabeležili video kamerom.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću je, nakon nekoliko odgađanja, počelo 28. aprila 2008. godine, da bi u maju te godine opet bilo odloženo. Proces je nastavljen u junu 2009. godine. Tužilaštvo je završilo s izvođenjem dokaza 5. aprila.

Predsedavjući sudija Alfons Ori zakazao je nastavak procesa 14. juna, a odbrana će sa izvođenjem svojih dokaza započeti 15. juna.

Današnja odluka doneta je prema pravilu 98 bis, a koje odbrani omogućava da po završetku dokaznog postupka optužbe zatraži oslobađanje optuženog ukoliko smatra da nije predočeno dovoljno dokaza koji bi, ako budu usvojeni, doveli do osuđujuće presude.

Tokom 15 godina duge prakse Haškog suda takav zahtev optuženih nije bio prihvaćen, a juče je, po istom pravilu Tribunala, odbijen zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja da bude oslobođen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.