Izvor: B92, 04.Dec.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simatović mesec dana na slobodi?

Hag -- Haški optuženik Franko Simatović zatražio je da bude privremeno pušten na slobodu, tokom zimske pauze u radu Haškog tribunala, od 16. decembra do 15. januara.

Simatovićevi branioci podsetili su da je poslednje ovogodišnje zasedanje Pretresnog veća u slučaju protiv bivšeg šefa državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića zakazano za 15. decembar i da će postupak biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavljen 18. januara.

Odbrana je, u podnesku, naglasila da se Simatović dobrovoljno predao Tribunalu, da je prilikom svakog dosadašnjeg privremenog boravka na slobodi u potpunosti poštovao sve naloge suda, kao i da Vlada Srbije jamči da će se optuženi vratiti u Hag.

Advokati su, takođe, primetili da bi Stanišićev boravak u Beogradu olakšao pripreme odbrane, koja još nema kancelariju u Hagu.

Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana dela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine. Uhapšeni su 13. marta 2003. godine.

Stanišić je izručen Hagu u junu, a Simatović u maju. Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, međutim, zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića odgađano je više puta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Simatović traži da bude privremeno pušten na slobodu

Izvor: SrbijaNet.rs, 04.Dec.2009

Haški optuženik Franko Simatović zatražio je danas da bude privremeno pušten na slobodu, tokom zimske pauze u radu tribunala, od 16. decembra do 15. januara, saopšteno je iz Haškog tribunala. Simatovićevi branioci podsetili su da je poslednje ovogodišnje zasedanje Pretresnog veća u slučaju

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.