Sa hrvatskim pasošem „lečio“ po  Evropi

Izvor: Blic, 25.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa hrvatskim pasošem „lečio“ po Evropi

Radovan Karadžić, haški optuženik broj jedan, boravio je u Hrvatskoj pre dve godine, potvrdili su nezvanično „Blicu" organi istrage. Još se traga za Karadžićevim pasošem za koji se veruje da je posedovao, ali proveravaju se i navodi da je pod lažnim identitetom putovao u Austriju i druge zemlje EU.

Po tvrdnji Maje Đelić, specijaliste kineske medicine koja je sa Draganom Dabićem, odnosno Radovanom Karadžićem, učestvovala na brojnim tribinama u Srbiji, on se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hvalio da je putovao po bivšoj Jugoslaviji, ali i van tih granica.

- Rekao mi je da je bio u bivšim republikama SFRJ i Grčkoj. Za Austriju u Italiju ne znam - navodi ona.

Hrvatski mediji uspeli su da dođu do porodice sa Čiova koja je leta 2006. godine iznajmila apartman Karadžiću. „U apartmanu je bio sam. Ponašao se poput ostalih turista, izlazio je, šetao se i kupao na plaži u blizini apartmana", svedoči ova porodica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ne isključuje mogućnost da je pod drugim imenom boravio i lečio se u Beču. Sve će biti jasnije kada se dođe do njegovog pasoša koji nije pronađen prilikom hapšenja.

Bečki „Kurir" navodi da je Karadžić bio u toj zemlji pod imenom Pera i citira sagovornika koji kaže: „Dobro se sećam njegove frizure sa crnom kikom na glavi. Bio je stalno obučen u crno i imao je dugi lanac sa krstom oko vrata."

Jedan bivši pacijent ovog nadrilekara, a koji je oženjen sa ženom poreklom iz Srbije, tvrdi da ga je poznavao. Pera je lečio njegovu suprugu i to u jednom privatnom stanu u 14. bečkom okrugu.

„Pokušali smo godinama da dobijemo dete. Nijedna metoda nije bila uspešna, i tako smo se uhvatili za poslednju slamku", izjavila je žena.

On je radio u stanu jedne srpske porodice u Beču, gde je i stanovao tokom boravka u glavnom gradu Austrije. Kada je došla, žena je morala da legne na leđa. „Pera mi je stavio ruke na stomak i pitao da li osećam toplotu. Ja sam odgovorila potvrdno, iako ništa nisam osećala", kazala je ona.

Njen suprug skeptično je gledao na metode alternativnog lekara. „Bio mi je simpatičan, ali ujedno i prepotentan. Pri tom mi je upalo u oči da njegove ruke nisu tako stare kakav mu je opšti izgled", objasnio je on. Veoma upadljivo je bilo što ih Pera nikada nije pogledao u oči, već je stalno gledao u patos i malo je govorio. Posle tretmana ženi je prodao neke kapi za 25 evra. Kada je kasnije naručila drugu bočicu, od nje je traženo 50 evra.

- Neredovno je dolazio u Beč i ostajao maksimalno tri dana. Bio je aktivan i u Italiji. Kontakt sa Perom prekinuli smo pre više od godinu dana, kada je žena, i bez njegove pomoći, zatrudnela - kaže ovaj sagovornik austrijskih listova.

Bečki listovi tvrde da je Karadžić, navodno, putovao širom Evrope, te da se javljaju ljudi od Italije do Danske, koji su ga sretali. Prema tom listu, on je, navodno, pomagao kod problema sa erekcijom, neispunjenom željom za decom, reume, glavobolje.

Izvršen pretres stana

Tokom jučerašnjeg dana, prema izvorima „Blica" iz MUP-a, izvršen je pretres stana u novobeogradskom bloku u Ulici Jurija Gagarina 267 u kojem je živeo Karadžić sve do momenta hapšenja. Izvor „Blica" nije spreman da kaže da li je u stanu pronađen pasoš, kao ni da li se vodi na ime Dragana Dabića, poput lične karte.

- Tokom pretresa, kojem je prisustvovao i Radovanov brat Luka, pronađene su njegove zabeleške, rokovnici, papiri i knjige - kaže naš sagovornik. Sumnja se da je Karadžić imao hrvatski pasoš jer je tvrdio, predstavljajući se kao Dabić, da je rodom iz Krajine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beč: Provera tvrdnji o Karadžiću

Izvor: B92, 26.Jul.2008, 03:37

Beč -- Austrijska policija, u kontaktu sa vlastima Srbije i Hrvatske, utvrđuje da li je Radovan Karadžić 2007. boravio u Beču... Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u kontaktu sa srpskim i hrvatskim vlastima i da ispituje svedoke kako bi potvrdilo da li je čovek koga...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.