SPP TEK KADA BRAMERC PRUŽI UVERENJE

Izvor: Kurir, 09.Jun.2011, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPP TEK KADA BRAMERC PRUŽI UVERENJE

HAG - Han ten Bruke iz Liberalne stranke kaže da većina u Parlamentu Holandije smatra da je za ratifikaciju SPP neophodna potvrda da je saradnja sa Hagom unapređena.

Ten Bruke smatra da saradnju Srbije sa Hagom treba da "uverljivo" potvrdi tužilac Bramerc.

"Bramerc je jasno rekao da ga još valja uveriti da će biti preduzete akcije protiv mreža koje su Mladića štitile i jasno je stavio do znanja da očekuje delovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na hapšenju Gorana Hadžića", dodao je on.

Rasprava o ratifikaciji biće, kako je naznačio Ten Bruke, stavljena na dnevni red Parlamenta kada poslanici "budu uvereni da je Srbija ne samo načinila odličan korak hapšenjem Mladića, već i pošla novim putem, kao što je Hrvatska učinila posle hapšenja Gotovine".

"Nema poklona. Naš stav ostaje strog, ali pravičan", zaključio je Ten Bruke, poslanik stranke holandskog premijera Marka Rutea.

Poslanik holandske Hrišćansko-demokratske parti Henk-Jan Ormel ponovo će predložiti da parlament u Hagu raspravlja o ratifikaciji SSP između EU i Srbije.

Ormelov predlog da se rasprava o ratifikaciji stavi na dnevni red donjeg doma parlamenta, većinom glasova odbio je parlamentarni odbor za evropske poslove.

"Pokušaću opet, čim utvrdim da postoji većina", naglasio je Ormel.

Ormel je za odbijanje njegovog predloga da se pokrene parlamentarna procedura za ratifikaciju okrivio poslanike opozicione Radničke partije.

"Radnička partija me je pre sastanka podržala, pa sam zaključio da postoji većina, budući da su podršku mom predlog dale i dve manje partije - D66 i zeleni. Tokom zasedanja, međutim, Radnička partija je promenila mišljenje i glasala protiv...Zahvaljujući laburistima,moj predlog je na glasanju izgubio", naglasio je Ormel.

Ormelovom predlogu se usprotivila i vladajuća Liberalna partija, iako je sa demohrišćanima partner u vladi.

Protiv su glasali i socijalisti i Slobodarska partija Gerta Vildersa, koja se smatra krajnje desnom.

Kao obrazloženje za odbijanje Ormelovog predloga, većina je navela da još nije proučila pisani izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije s tužilaštvom.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.