Ročište radikalima, predstavnik Srbije Saša Obradović

Izvor: Press, 10.Feb.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ročište radikalima, predstavnik Srbije Saša Obradović

Predstavnik pravnog tima Srbije u Haškom tribunalu Saša Obradović, predstavljaće danas državu na ročistu pred tročlanim sudskim većem povodom zahteva za izručenje troje funkcionera Srpske radikalne stranke, saznaje Tanjug.
            Za razliku od prethodna dva ročista današnje će biti javno, a moći će da se prati i preko sajta Tribunala, sa odloženim prenosom od pola sata.
Haško >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << tužilaštvo optužilo je Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića za nepoštovanja tog suda, jer su "pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge nacine uticali na dvojicu svedoka" tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju.
Srbija je Tribunalu 2. februara poslala izveštaj o tome šta čini da bi uhapsila i izručila troje radikala, u kome se navodi da srpske vlasti čekaju odgovor predsednika Tribunala Karmela Ađijusa na pismo koje su mu poslale 7. decembra, a u kojem mu sugerišu da razmotri mogućnost da se Radeti, Jojiću i Ostojiću sudi u Srbiji. 
   Haški tribunal saopštio je 3. februara da je pozvao Vladu Srbije da pošalje svog ovlašćenog predstavnika, kako bi na sudskoj raspravi 10. februara dodatno obrazložila šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje troje članova SRS.
    U saopštenju se podseća da je Srbija, prema Statutu Haškog tribunala, pod legalnom obavezom da izvršava naloge za hapšenja optuženih pred tim sudom i da je "neispunjavanje obaveze Srbije da ispuni naloge za hapšenja neprihvatljivo".
    Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je ranije da je Srbija u korespodenciji sa predstavnicima Haškog tribunala i da traži dodatna pojašnjenja u vezi sa njihovim zahtevom da funkcioneri SRS budu uhapšeni. 
   Srpska radikalna stranka potvrdila je ranije da njeni članovi Vjerica Radeta, Petar Jović i Jovo Ostojić se neće dobrovoljno predati Haškom tribunalu.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.