Robinson: Razmotriti zahtev Srbije

Izvor: B92, Beta, 17.Jul.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robinson: Razmotriti zahtev Srbije

Beograd -- Haški sud će u najskorije vreme razmotriti zahtev Srbije da osuđeni kaznu izdržavaju u Srbiji, izjavio predsednik suda Patrik Robinson.

On je najavio da će zahtev Srbije da njeni državljani koji su osuđeni pred Haškim tribunalom kaznu izdržavaju u Srbiji, nadležni u Tribunalu razmatrati pažljivo i u najskorije vreme. Na kraju prve posete Srbiji, Robinson je rekao da iako odlazi sa pozitivnim utiskom o odnosima Tribunala i Beograda, ostaje jedna mrlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - nerešeno pitanje haških begunaca Mladića i Hadžića.

Zahtev da se omogući da srpski državljani osuđeni pred Haškim tribunalom kaznu izdržavaju u Srbiji, predsedniku Tribunala, prema njegovim rečima, preneli su svi sa kojima se u protekla dva dana susreo.

Robinson je rekao da će se to pitanje, s obzirom na to da su sličan zahtev uputile i Slovenija i Hrvatska, rešavati istovremeno za sve.

"Glavna prepreka u odobravanju ovih zahteva jeste što Statut Haškog tribunala zabranjuje da lica služe zatvorske kazne u nekoj od država bivše Jugoslavije. Međutim, ja se slažem sa da je 16 godina nakon uspostavljanja Haškog tribunala, shodno da se ovo pitanje revidira”, smatra predsednik Tribunala.

Robinson je istakao da Tribunal pozdravlja novo političko raspoloženje u Srbiji koje pokazuje veću volju da procesuira optužene za ratne zločine.

Ipak pomenuo je da u odnosima zvaničnog Beograda i Tribunala ostaje nerešeno pitanje dvojice preostalih begunaca i da je neophodno što pre uhapsiti i isporučiti Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Od apsolutno vitalnog značaja je da se ova mrlja otkloni, da se dvojica begunaca uhapse i prebace u Hag kako bi im se sudilo", rekao je Robinson.

Vršilac dužnosti predsednika Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić je ocenio da Robinsonova poseta podseća na potrebu da se istraje u postupcima protiv ratnih zločinaca.

Predsednik Robinson je, kako je naveo Važić, izrazio spremnost da se Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu omogući da pristupi bazi podataka suda Haškog tribunala što do sada nije bilo moguće.

"Dobili smo uveravanja da će uslovi za to u relativno kratkom roku biti ispunjeni", rekao je predsednik Okružnog suda u Beogradu.

Jedna od tema razgovora bilo je i jačanje kadrovskog potencijala Veća za ratne zločine.

Važić smatra da bi trebalo da zaposleni u Veću za ratne zločine izvesno vreme da provedu na praksi u Haškom sudu.

Malovićeva: Moguće služenje kazni u Srbiji

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je Patrika Robinsona obavestila da postoje tehničke mogućnosti da lica koja su osuđena pred tim tribunalom izdržavaju kaznu u zatvorima u Srbiji.

"Robinsona sam obavestila da raspolažemo tehničkim mogućnostima za prijem osuđenih lica, a tome će još doprineti i usvajanje pravosudnih zakona koji se već nalaze pred poslanicima u skupštini", rekla je Malovićeva novinarima u parlamentu.

Ona je kazala da je poseta Robinsona bila konstruktivna i dodala da mu je tokom razgovora ukazala na to da je ispunjavanje međunarodnih obaveza, među kojim i saradnja sa Haškim tribunalom i predaja haških optuženika, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

"Rekla sam mu da su Vlada i Ministarstvo pravde spremni da ispune sve svoje obaveze", kazala je Snežana Malović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Robinson: Srbija napredovala u saradnji sa Tribunalom

Izvor: VOA, 17.Jul.2009

Predsednik Haškog suda Patrik Robinson izrazio je danas u Beogradu zadovoljstvo zbog toga što u Srbiji postoji pokret koji želi da poboljša odnose s Tribunalom i poručio da će učiniti sve..

Nastavak na VOA...

Robinson: Mladić i Hadžić mrlja na odnosima

Izvor: Blic, 17.Jul.2009

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson izjavio je danas da i pored pozitivnih pomaka u saradnji Srbije sa tim sudom ostaje mrlja na odnosima zbog preostala dva optuženika na slobodi, Ratka Mladića i Gorana Hadžića..."Od vitalnog značaja je da se ta mrlja otkloni tako što će ta dva begunca...

Nastavak na Blic...

Robinson: Mladić i Hadžić mrlja na odnosima (VIDEO)

Izvor: EMportal, 17.Jul.2009

Predsednik Haškog suda Patrik Robinson izjavio danas da i pored pomaka u saradnji Srbije s tim sudom ostaje mrlja na odnosima zbog činjenice da su Ratko Mladić i Goran Hadžić na slobodi.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.