Radić: Hag neće da mi plati odštetu

Izvor: S media, 05.Dec.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radić: Hag neće da mi plati odštetu

Tužbeni zahtev jedinog Srbina koji se vratio iz Haga sa oslobađajućom presudom Miroslava Radića Viši sud u Beogradu odbio je kao neosnovan.

Oficir nekadašnje JNA je tražio odštetu od 50 miliona dinara zbog neosnovanog boravka u pritvoru Haškog tribunala ukupno 4 godine, šest meseci i 6 dana.

Radićev advokat Slobodan Pavlović najavio je da će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu na tu presudu kojom je sud procenio da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nije objektivno odgovorna za njegov neosnovani boravak u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Suđenje Hadžiću u oktobru 2012.

Odobreno smanjenje optužnice protiv Mladića

Odgovornost Holanđana štetna i po nas?

Viši sud je u detaljnom obrazloženju presude, pored ostalog naveo da veštačenja u kojima je konstatovano ozbiljno pogoršanje Radićevog zdravlja zbog dugogodišnjeg pritvora ne utiču na presudu.

Sud se pozvao na niz zakona i Zakona o saradnji s Haškim tribunalom prema kojem je Srbija bila obavezna da ga uhapsi i izruči, naveo je advokat Pavlović.

Prema njegovim rečima, Srbija baš po tom zakonu ima i obaveze kao član Ujedinjenih nacija, osnivača Haškog tribunala i objektivnu odgovornost za njegov neosnovani pritvor.

Radić zbog pretrpljenog fizičkog bola traži odštetu od osam miliona dinara, 12 miliona dinara traži zbog duševnih bolova koje je pretrepeo usled povrede časti i ugleda, 10 miliona dinara zbog povrede slobode i prava, osam za pretrpljeni strah i još 12 miliona dinara na ime umanjenja životne sposobnosti (za rad).

Ministarstvo pravde Srbije ranije je kao neosnovan odbilo Radićev odštetni zahtev, a Haški tribunal ne priznaje odštetno pravo oslobodjenima od optužbe za ratne zločine.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.