RT: Hag nas neće zaustaviti – Netanjahu

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2024, 23:46

RT: Hag nas neće zaustaviti – Netanjahu

 
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je na konferenciji za novinare u subotu da neće dozvoliti da slučaj genocida koji se vodi protiv njegove zemlje pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) stane na put nastavku rata njegove zemlje protiv Hamasa u Gazi.
„Niko nas neće zaustaviti – ni Hag, ni \'osovina zla\', ni niko drugi. Moguće je i potrebno je da nastavimo do pobede i to ćemo i uraditi“, izjavio je on. Dok je termin „osovina zla“ prvi put iskorišćen u govoru tadašnjeg američkog predsednika Džordža V. Buša misleći na Irak, Iran i Severnu Koreju – za koje se u to vreme verovalo da su glavni neprijatelji Vašingtona opremljeni „oružjem za masovno uništenje“, a kasnije se pokazalo skoro u potpunosti mitološki – nije jasno da li je Netanjahu nameravao da omalovažava Pjongjang. Međutim, severnokorejski državni mediji su tvrdili ubrzo nakon napada Hamasa 7. oktobra da je zapadni Jerusalim na sebe navukao raciju svojim „konstantnim zločinima protiv palestinskog naroda“. Na drugom mestu u govoru, izraelski lider je koristio termin koji se odnosi na Iran, Hute iz Jemena, Hezbolah i sam Hamas – labavu koaliciju koja je na drugim mestima opisana kao \'osovina otpora\' zbog svog protivljenja moći SAD i Izraela u regionu. Saslušanja o navodnom genocidu nad Izraelom počela su ranije ove nedelje u Međunarodnom sudu pravde u Hagu u Holandiji, pri čemu je Južna Afrika iznela dokaze da je Izrael učestvovao u akcijama „sa namerom da dovede do uništenja značajnog dela palestinskih nacionalnih, rasnih i etničkih grupa“. Zapadni Jerusalim je suprotstavio da je Hamas taj koji zapravo gaji genocidnu nameru protiv Izraelaca i tvrdi da je opravdan pokušaj „eliminacije“ militantne grupe koju krivi za 1.200 smrtnih slučajeva Izraelaca 7. oktobra – bez obzira na nanetu štetu civilnom stanovništvu. Pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga su od tada priznali da im je naređeno da pucaju na Izraelce u graničnim kibucima i pustinjskom festivalu tokom napada Hamasa, što je postavilo pitanje koliko su žrtava zapravo ubili Palestinci, a koliko tenkovi i vazdušni napadi IOS.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.