Promenjene sudije Karadžiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promenjene sudije Karadžiću

HAG - Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pokar doneo je odluku kojom se predmet protiv Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsednika Republike Srpske (RS), prebacuje drugom sudskom veću, preneo je Birn.

U obrazloženju se navodi da je prvobitno predmet protiv Karadžića dodeljen sudskom veću jedan, jer je Tužilaštvo najavilo mogućnost zahteva za spajanje sa predmetom protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Momčila Perišića optuženog i za opsadu Sarajeva, a koji je u nadležnosti ovog veća, od čega se u međuvremenu odustalo.

Karadžiću će, prema odluci Pokara, suditi veće tri Haškog tribunala.

Odluka o prebacivanju predmeta novom sudskom veću donesena je nekoliko dana nakon što je Karadžić Tribunalu uputio zahtev za izuzeće sudije Alfonsa Orija, koji je bio predsedavajući sudija u vanraspravnom veću.

Karadžić je ovo tražio smatrajući da sudija Ori "ima lične interese u ovom slučaju" i obrazlažući da je on "sudio i presudio u prvostepenom postupku protiv Momčila Krajišnika, osudivši ga na „drakonsku" kaznu od 28 godina".

Ori je bio i sudija u predmetu protiv nekadašnjeg predsednika Vlade Republike Srpske Krajine Milana Babića, koji je izvršio samoubistvo u pritvoru u Ševeningenu, kao i u predmetu protiv komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS Stanislava Galića, kojem je izrečena doživotna kazna.

Karadžić je naveo i ulogu Orija u suđenjima u predmetima protiv Darka Mrđe, Vojislava Šešelja, Ranka Ćesića, Ramuša Haradinaja i slučaju Foča.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.