Pravo na secesiju nije tema MSP-a

Izvor: B92, 22.Jul.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pravo na secesiju nije tema MSP-a"

Hag -- MSP saopštio da se nije bavio pitanjima prava na samopredeljenje ili na nužnu secesiju, jer to od njega nije ni tražila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Sudije nisu želele da se bave pitanjem secesije, jer to od njih nije tražila Generalna skupština UN.

Sudije su zauzele stav da je princip teritorijalnog integriteta ograničen na odnose među državama, kao i da međunarodno pravo ne zabranjuje usvajanje akata kao što je Deklaracija o nezavisnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sud je usvojio stav da deklaraciju nisu usvojile institucije privremene samouprave nego predstavnici albanskog naroda, koji nisu bili obavezni da poštuju ustrojstvo postavljeno rezolucijom 1244.

Većinom od 10 prema 4, sudije Međunarodnog suda pravde zaključile su da Deklaracija o nezavisnosti ne krši međunarodno pravo, ni rezoluciju 1244.

Za ovakav stav opredelio se predsednik suda Japanac Hisaši Ovada, kao i njegove kolege iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Jordana, Somalije, Novog Zelanda, kao i sudije iz Brazila i Meksika, zemalja koje nisu priznale Kosovo. S druge strane, protiv su glasali sudije iz Slovačke, Rusije, Maroko i Sijera Leonea, države koja je priznala nezavisnost Kosova.

Opširnije o toku današnje sednice u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.