Izvor: Glas javnosti, 26.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika - uratko...

Knjiga Del Ponteove na srpskom

BEOGRAD - U Beogradu je juče predstavljena knjiga bivše haške tužiteljke Karle del Ponte i novinara Čaka Sudetića „Gospođa tužiteljka - suočavanje s najtežim ratnim zločinima i kulturom nekažnjivosti“, prenosi Beta.

Del Ponteova u knjizi piše o istrazi ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, kao i o genocidu u Ruandi.

Na promociji u Medija centru, bivša portparolka Haškog tužilaštva Florans >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Artman rekla je da je tih šest godina, koliko je radila u Tribunalu, bilo „intenzivno i interesantno“ i da je „ponosna“ što je radila sa Karlom del Ponte.

- Ne znači da je Haški tribunal politički sud, ali je sud koji radi u političkom okruženju“, rekla je ona - ističući da je Del Ponteova pokušavala da se „suprotstavi“ tim političkim pritiscima.

Tribunal za produžen rad

HAG - Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je juče u Hagu da odlaganje hapšenja dvojice optuženih begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića - produžava rad tog suda.

Ona je rekla da sadašnji predsednik ovog suda Patrik Robinson, kao i njegov prethodnik Fausto Pokar, insistira na tome da se vrata Tribunala ne smeju zatvoriti dok se ne završi suđenje svim optuženima za ratne zločine.

Montgomeri pod  stalnom pratnjom

ZAGREB - Dubrovačka policija vrlo je ozbiljno shvatila pretnje smrću i mogućnost atentata na bivšeg američkog ambasadora u Hrvatskoj i Srbiji Vilijama Montgomerija (NJilliam Montgomery), zbog čega ga poslednjih dana stalno prate dvojica čuvara, a pod zaštitom je i njegova kuća u Cavtatu, prenosi Beta.

Iako policija, osim šturog saopštenja s kraja prošle sedmice, ne želi da iznosi nikakve detalje ni pojedinosti o pretnjama, mediji tvrde da su one povezane sa aktivnostima Montgomerijevog prijatelja i saradnika, poznatog hotelijera Gorana Štroka.

Jovanović: Evropske  zakone za 90 minuta

BEOGRAD - Liberalno-demokratska partija (LDP) predložila je juče reformu Poslovnika o radu Skupštine Srbije koja bi omogućila da se zakoni neophodni za proces evropskih integracija usvajaju po ubrzanoj proceduri, za 90 minuta, javlja Beta.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović rekao je da je cilj te reforme usvajanje „evropskih“ zakona za 90 minuta na plenarnoj sednici parlamenta, uz otvaranje mogućnosti za konkretan i ozbiljan rad.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.