Pokar pohvalio Vladu Srbije

Izvor: B92, 13.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokar pohvalio Vladu Srbije

Hag -- Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar pohvalio je Vladu Srbije pred Generalnom skupštinom UN. Haške sudije nezadovoljne tretmanom, navodi se u izveštaju.

Predstavljajući izveštaj o petnaest godina rada Tribunala, Pokar je pohvalio vladu u Beogradu zbog hapšenja Stojana Župljanina i Radovana Karadžića što je, kako je rekao, "predstavljalo ključni korak ka okončanju postupaka pred Međunarodnim sudom".

On je, međutim, dodao da je potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osigurati da i preostala dva begunca - Ratko Mladić i Goran Hadžić što pre budu prebačeni u Hag.

Bez pune saradnje i pomoći država članica UN, misija suda ne bi mogla u potpunosti da bude ispunjena, rekao je sudija Pokar.

Podrška međunarodne zajednice sudu je potrebna, rekao je, ne samo u hapšenju preostalih begunaca nego i zarad okončanja postupaka potiv preostalih 45 lica, koji se vode pred sudom kao i pomoći nacionalnim institucijama da nastave suđenja počiniocima ratnih zločina.

Predsednik Tribunala podsetio je da je sud završio procese protiv 116 osoba, a da je prosledio 13 predmeta domaćim sudovima.

Dodatno, od pravosuđa u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni očekuje da se pozabave "hiljadama (lokalnih) predmeta za ratne zločine".

U toj sferi, konstatovao je Pokar još ima političkih pritisaka koji usporavaju ili otežavaju postupke "a i dalje postoje ogromni nedostaci u vezi s kazneno-popravnim ustanovama", što je omogućilo Radovanu Stankoviću, čiji je predmet iz Haga prebačen u Bosnu, da pobegne iz zatvora.

Rad suda, prema rečima predsednika Pokara, otežava i diskriminacija kojoj su izložene sudije Tribunala u "proračunu njihovih penzija".

Ukoliko taj problem ne bude rešen to "može imati negativnog odraza na ekspeditivnost okončanja postupaka", upozorio je Pokar.

On je pozvao Generalnu skupštinu "da okonča postojeći disparitet penzionih prava stalnih sudija tako što će usvojiti predloge iznete u studiji konsultantske firme koju je naruèio Sekretarijat Ujedinjenih nacija."

Fausto Pokar pozvao je Generalnu skupštinu da spreči odlazak osoblja Tribunla bez kojeg rad suda ne bi mogao da se odvija, kao i da im omogući dalje napredovanje i posle zatvaranja suda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokar u UN: Hapsite Mladića i Hadžića!

Izvor: Mondo, 13.Okt.2008

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pokar pozvao je u ponedeljak pred Generalnom skupštinom UN na hapšenje optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića i pohvalio Srbiju zbog hapšenja Radovana Karadžića i Stojana Župljanina.

Nastavak na Mondo...

Pokar u UN pozvao na hapšenje Mladića i Hadžića

Izvor: Kurir, 13.Okt.2008

HAG, 13. oktobra 2008. (Beta) - Predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pokar (Pocar) pozvao je danas pred Generalnom skupštinom UN na hapšenje optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića i pohvalio Srbiju zbog hapšenja Radovana Karadžića i Stojana Župljanina. Podnoseći...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.