Plavšićeva uskoro na slobodi

Izvor: B92, Beta, 15.Sep.2009, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plavšićeva uskoro na slobodi

Hag, Sarajevo -- Haški sud odobrio je prevremeno puštanje Biljane Plavšić na slobodu. Konačnu odluku doneće švedska Vlada tokom jeseni.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson odobrio da Biljana Plavšić pre vremena izađe na slobodu kad u oktobru bude odslužila dve trećine zatvorske kazne. Plavšićeva je osuđena na 11 godina zatvora zbog zločina nad nesrbima tokom rata u BiH.

Iz jutros >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljene odluke sudije Robinsona proizlazi da će Plavšićeva (79) moći da bude oslobođena iz švedskog zatvora Hisenberg od 27. oktobra, budući da joj 24. oktobra ističe dve trećine kazne.

U obrazloženju odluke, predsednik Tribunala je naznačio da je Plavšićeva "kako izgleda, pružila dokaze značajne rehabilitacije" tokom boravka u zatvoru.

Konačna odluka na Švedskoj

Konačnu odluku o puštanju na slobodu bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić iz zatvora u Švedskoj, doneće vlada Švedske, i to u toku jeseni.

Konkretan datum zasedanja švedske vlade još nije određen, a kako je rekao predstavnik za štampu švedskog ministra pravde Martin Valfridson, to bi moglo da se dogodi "u toku narednih nekoliko meseci", objavila je švedska novinska agencija TT, a preneo Itar-tas.

Sudija Robinson je u vidu imao i to što je Plavšićeva priznanjem krivice za progon Muslimana i Hrvata u BiH još 2002. godine "prihvatila odgovornost u ranoj fazi postupka".

Plavšićeva je, takođe, izrazila kajanje zbog žrtava, uz nadu da će to pružiti utehu njihovim porodicama, piše u odluci.

U švedskom zatvoru, ponašanje Plavšićeve je bilo dobro, iako nije učestvovala u organizovanim aktivnostima, a ukorena je samo tri puta zbog sitnijih prekršaja, piše u odluci.

Napominjući da Plavšićeva nije ispoljavala preteranu volju da sarađuje s haškim tužilaštvom, sudija Robinson je ocenio da je dovoljno to što je ona svedočila u procesu protiv Momčila Krajišnika.

Odluci o puštanju Plavšićeve usprotivio se samo jedan sudija Tribunala koga je Robinson konsultovao.

Bivša predsednica Republike Srpske priznala je u oktobru 2002. krivicu za progon Muslimana i Hrvata u 37 opština u BiH 1992.

Tribunal je Plavšićevu u februaru 2003. osudio na 11 godina zatvora.

Plavšićeva se dobrovoljno predala sudu u Hagu odmah pošto je optužena u januaru 2001.

Komšić ogorčen odlukom tribunala

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da se odluke pravosudnih institucija moraju prihvatiti, ali da je ogorčen odlukom Haškog tribunala o puštanju iz zatvora Biljane Plavšić.

On je rekao da se takva odluka suda u Hagu "može zvati bilo kakvim imenom, ali da sigurno nije pravda", izjavila je Beti Komšićeva savetnica Irena Kljajić.

"U očima pre svega onih, koji su žrtve rata u BiH, i politike Biljane Plašić, ali i svih onih koji veruju u BiH i univerzalna načela pravde, Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, sigurno više neće biti ono što je bio do donošenja ove odluke", ocenio je Komšić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.