Patrijarh: Haški sud skinuo masku sa lica

Izvor: Politika, 25.Nov.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Haški sud skinuo masku sa lica

Patrijarh srpski Irinej služio je danas parastos u Sabornoj crkvi u Beogradu, rekavši da je oslobađanjem, hrvatskih generala Haški sud skinuo masku sa lica i pokazao da je u pitanju politički sud. Posle parastosa kome je prisustvovao i politički vrh zemlje, održana protestna šetnja nekoliko hiljada ljudi centralnim gradskim ulicama do Skupštine Srbije.

BEOGRAD – Patrijarh srpski Irinej izjavio je da je oslobađajućom odlukom za hrvatske generale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Haški sud skinuo masku sa lica i pokazao da je u pitanju politički sud.

„Ovom presudom Tribunal je skinuo masku sa svoga lica i konačno pokazao da je u pitanju politički sud, lišen osnovnih pravnih i etičkih normi kome je cilj da krivce proglasi nevinima a nevne žrtve krivcima”, rekao je patrijarh na parasostosu srpskim žrtvama ratova 90-ih godina u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Prema rečima patrijarha, Haški sud je tom odlukom kompromitovao pravo i pravdu i potvrdio da „nije utemeljen na pravnim normamam, već na interesima moćnika ovoga sveta i vremena”.

Poglavar SPC je naveo da se na Haški sud zato može primeniti srpska poslovica „kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Kako je istakao, po logici haškog suda niko ne odgovara za 200.000 proganih, za spaljene srpske domove i svetinje i hiljade ubijenih

„Očigledno je da Haški sud prikirva zločine nad Srbima”, dodao je patrijarh.

Parastosu su prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednik skupštine Nebojša Stefanović, kao i ministri, poslanici i predstavnici drugih državnih institucija i brojni građani koji su ispunili ulice ispred i oko Saborne crkve.

Nakon parastosa je takođe u organizaciji Koalicije udruženja izbeglica, organizovana protestna kolona, pod sloganom „Tražimo pravdu i za srpske žrtve”.

Tanjug

objavljeno: 25/11/2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Tribunal skinuo masku sa lica

Izvor: Akter, 25.Nov.2012

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da je oslobađajućom odlukom za hrvatske generale Haški sud skinuo masku sa lica i pokazao da je u pitanju politički sud

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.