Izvor: Danas, 11.Apr.2015, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ošešeljena pobeda (2)

2. Čim se posle "izvojevane pobede" našao na slobodi, Šešelj je rekao: "U haški kazamat se ne vraćam dobrovoljno. Tamo mogu samo da me nose." Ovo je ponavljao iz dana u dan, u svakoj prilici i neprilici. Suočen sa ovim rečima, haški tužilac Bramerc podneo je zahtev za opoziv odluke Haškog tribunala o puštanju Šešelja na privremenu slobodu.

Pretresno veće >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je ovaj zahtev odbilo, ali je žalbeno veće Bramercovu žalbu usvojilo i predmet vratilo pretresnom veću da ponovo odlučuje "u skladu sa pravom", na osnovu pravila 117C Pravilnika o postupku i dokazivanju. Haško pravo, sadržano u pravilu 65B pomenutog pravilnika, predviđa da pretresno veće može naložiti privremeno puštanje na slobodu "samo ako se uveri da će se optuženi pojaviti na suđenju". Pošto je ovaj uslov sâm Šešelj oborio, ponovno odlučivanje "u skladu sa pravom" svešće se na stavljanje van snage pravnosnažnog rešenja Haškog tribunala o privremenom puštanju na slobodu. Naravno, ukoliko se Šešelj ne predomisli i u ponovnom postupku pred pretresnim većem, uz garancije Srbije, obeća da će se disciplinovano odazivati na svaki poziv suda.

Ne verujem da će do ovakvog obrta doći. Zašto? Zato što je Šešelj odmah po povratku u zemlju postavio brvno osvete na kojem je predsednik Vlade, njegov nekadašnji bliski saradnik u Radikalnoj stranci, već zauzeo borbeni stav. To jasno proizlazi iz sledeće Šešeljeve izjave: "Od pre pet meseci, kada sam se vratio u zemlju, iz petnih žila se trudim da srušim režim Aleksandra Vučića. Na tome najviše radim". A šta on to još radi? Pali zastavu države Hrvatske sa namerom da naruši odnose u regionu. Izjavljuje da će biti isporučen Haškom tribunalu "jer Vučić mora da sluša svoje gazde Amerikance", koji se ovde poistovećuje sa NATO agresorima. Izjavama da se neće dobrovoljno vratiti odakle je došao, provocira pretresno veće Haškog tribunala da opozove odluku o privremenom puštanju na slobodu, uvlačeći i sâm Tribunal u projekat osvete, s lukavom namerom da bivšeg bliskog saradnika ponizi ulogom egzekutora u zamenu za ulogu saizvršioca u kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Vučić se toj nameri već izložio izjavom da će, kad iz Haga dobije sve papire, "sâm odlučiti o izručenju Šešelja", pošto ona dovoljno govori o tome ko ovde "vedri i oblači". Sve ovo obara rejting aktuelne vlasti.

Šešelj računa na to da će se kad s brvna padne Vučić na njega popeti predsednik Republike Nikolić, kako bi i on, kao njegov najbliži radikalski saradnik i učesnik zbivanja iz nadležnosti Tribunala, ubrzo pao.

U rušenju ove dvojice i postojećeg režima vlasti, Šešelj bez ustezanja pominje i svoju tešku bolest jer i ona, svojom dramatičnošću, ide na ruku onome čemu teži "iz petnih žila".

Autor je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union

* Šešelj računa na to da će se kad s brvna padne Vučić, na njega popeti predsednik Republike Nikolić, kako bi i on, kao njegov najbliži radikalski saradnik i učesnik zbivanja iz nadležnosti tribunala, ubrzo pao

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.