Orić: Hag da naloži BiH da prekine postupak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2015, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orić: Hag da naloži BiH da prekine postupak

Ratni vođa muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić zatražio je danas od Haškog tribunala da naredi pravosuđu BiH da trajno prekine proces protiv njega, tvrdeći da mu je po istim optužbama Tribunal već sudio i oslobodio ga krivice.

U podnesku, branioci Vasvija Vidović i Džon Džons (John Jones) podsećaju da je 2006. Tribunal prvostepenom presudom osudio Oriča na dve godine zatvora, proglasivši ga krivim za ubistva i okrutan tretman Srba u improvizovanom zatvoru u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srebrenici 1992-93. Tu presudu, 2008. godine poništilo je apelaciono veće suda i Orića oslobodilo.

Odbrana sada tvrdi da se Oriću sudi pred Državnim sudom u Sarajevu po optužnici koja se "odnosi na iste vojne aktivnosti koje su činile osnovu procesa pred Haškim tribunalom". To su operacije muslimanskih snaga u okolini Srebrenice i Bratunca od maja 1992. do februara 1993.

Orić je, pred sudom BiH, optužen za ubistva Slobodana Ilića iz sela Zalazje, opština Srebrenica, u julu 1992; Milutina Miloševića u selu Lolići u bratunačkoj opštini u maju te godine i Mitra Savića u selu Kunjerac, opština Bratunac, u decembru 1992.

Iako priznaju da ta ubistva nisu bila izričito navedena u haškoj optužnici protiv Orića, njegovi branioci tvrde da su ta dela "bila pred tužiocem Tribunala pre nego što je podigao optužnicu".

Orićevi branioci ocenili su da je "irelevantno" to što su tužioci u BiH različito od svojih haških kolega pravno okarakterisali krivična dela za koja ga terete, tvrdeći da je reč o istim delima za koja je Tribunal već sudio Oriću.

Primenu pravila da se ne može dva puta suditi za isto krivično delo, po Orićevoj odbrani, ne isključuje ni činjenica da "specifična dela navedena u optužnici u BiH nisu bila među onima koja su konkretno pretresana u optužnici Haškog tribunala".

Napominjući da bi Tribunal tek trebalo da razmotri takvo tumačenje, Orićevi branioci tvrde da optužbe ni ne moraju biti iste, ukoliko dela navedena u optužnicama čine deo istog obrasca delovanja ili operacije.

Odbrana traži da Tribunal o ovom zahtevu hitno odluči zato što je Oriću sud u Sarajevu zabranio da napušta BiH i naložio mu da se nedeljno javlja policiji, što "ometa njegov rad i privatan život".

"U kombinaciji sa pretnjom krivičnim sankcijama, te mere, takođe, doprinose nedostojanstvu i nesigurnosti njegovog života, od čega ga je oslobađajuća presuda morala zaštititi. Krivični postupak i sa njim povezane restriktivne mere morale bi, stoga, biti okončane što je pre moguće", pišu podnesku Tribunalu branioci Nasera Orića.

Državni sud BiH odbacio je 5. oktobra njihov prigovor na optužnicu.

U zaključku, branioci traže da posebno formirano veće tribunala u Hagu "zatraži od Državnog suda BiH da trajno prekine proces" protiv Orića.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orić traži da ga Tribunal oslobodi zločina i u BiH

Izvor: Mondo, 09.Nov.2015

Ratni vođa muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić zatražio je danas od Haškog tribunala da naredi pravosuđu BiH da trajno prekine proces protiv njega, tvrdeći da mu je po istim optužbama Tribunal već sudio i oslobodio ga krivice.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.