Odbrana Gotovine: Naložiti UN-u da locira dnevnike iz Oluje

Izvor: Blic, 05.Dec.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana Gotovine: Naložiti UN-u da locira dnevnike iz Oluje

Advokatski tim hrvatskog generala Ante Gotovine zatražio je od Žalbenog veća haškog suda da izda nalog UN-u da traži, locira i preda artiljerijske dnevnike Hrvatske vojske koji bi mogli uticati na razmatranje prvostepene presude kojom je Gotovina zbog ratnih zločina u Oluji i nakon nje osuđen na 24 godine zatvora, objavio je danas Haški sud, a prenose hrvatski elektronski mediji.

Odbrana je u aktu od petka navela da je UN poslednja poznata adresa na kojoj su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << artiljerijski dokumenti Hrvatske vojske iz vremena "Oluje" i traži da se UN-u izda subpoena da ih preda ili objasni šta se s njima desilo.

Generali Gotovina i Mladen Markač 15. aprila proglašeni su krivim po komandnoj odgovornosti i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine koje su hrvatske snage počinile nad srpskim civilima Krajine za vreme i nakon operacije "Oluja" u avgustu 1995. godine i to u bivšem UN sektoru Jug koji je pokrivao Liku i severnu Dalmaciju. Odbrane oba generala 1. avgusta podnele su žalbe na presudu.

Raspravno veće u presudi je utvrdilo da je počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim artiljerijskim napadima na civile koji su tako naterani u bekstvo.

Odbrana je dokazivala da su vlasti Krajine pozvale stanovništvo na evakuaciju i da su napadi bili usmereni na vojne ciljeve.

Povezane vesti: Odbijen Karadžićev zahtev za prekid suđenja na mesec dana Karadžić pred Haškim sudom Dogovor Stanišićeve odbrane i Srbije o dokumentima Slike Gotovine i Markača na školi u centru Zagreba Sud odbio zahtev Gotovine da Srbiju obaveže za dokumente
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gotovina: UN da locira dnevnike iz Oluje

Izvor: Mondo, 05.Dec.2011

Advokatski tim hrvatskog generala zatražio je od žalbenog veća haškog suda da izda nalog UN da traži, locira i preda famozne artiljerijske dnevnike Hrvatske vojske.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.