Novosti: Male nade da Hag poklekne

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Male nade da Hag poklekne

Beograd -- Holandska vlada i parlament bi o pitanju srpske kandidature za članstvo u EU trebalo, po dnevnom redu, da razgovaraju u sredu popodne, pišu Novosti.

Portparol holandskog ministarstva inostranih poslova Bart Rijs kaže da će parlament odlučuje o kandidaturi Srbije.

"Kao i uvek, Vlada i parlament će razgovarati o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanju srpske kandidature pred sastanak Saveta ministara. Parlament o tome odlučuje - ističe, za "Novosti" Bart Rijs.

Holandija je neumoljiva. Sve zemlje EU već su dale svoju saglasnost da se Evropskoj komisiji prosledi zahtev Srbije za sticanje statusa kandidata na izradu mišljenja, ali bez zvaničnog Haga to Srbiji neće mnogo značiti.

Nagovaranja i ubeđivanja, zasada, nisu urodila plodom.

Rijs, međutim, još ništa ne može da kaže o tome kakav će dogovor biti postignut posle posete Serža Bramerca i Štefana Filea.

Holandska vlada i parlament bi o pitanju srpske kandidature za članstvo u EU trebalo, po dnevnom redu, da razgovaraju u sredu popodne.

Pre toga, niko ne otkriva karte do kraja. Štaviše, moguće je da se sve prolongira za još nekoliko dana, zbog formiranja nove vlade, posle dogovora između lidera Narodne stranke za slobodu i demokratiju Marka Rutea i Hrišćansko-demokratske stranke Maksima Ferhagena, sadašnjeg ministra spoljnih poslova, o formiranju vlade.

Holandija bi novu vladu mogla da dobije već dan kasnije, u četvrtak, a najverovatnije, tom prilikom i novog ministra spoljnih poslova.

"To bi moglo da promeni dnevni red parlamenta i pomeri debatu o Srbiji. Ne mogu da komentarišem kakav će biti stav holandskog parlamenta, jer Bramerc i File nisu posetili Vladu, nego parlament”, kaže Rijs.

Partije iz tek formirane manjinske vladajuće koalicije još se zvanično ne izjašnjavaju o tome kakav će stav zauzeti, ali su pojedini poslanici iz dve partije desnog centra već poslali poruke da nisu zadovoljni onim što su čuli od Bramerca, koji je za ovu zemlju i dalje najvažniji izvor informisanja.

"Generalno, kao što je to bio slučaj i ranije, saradnja s Haškim tribunalom je od izuzetnog značaja za Holandiju ", istakao je Rijs.

Dok se čeka odgovor Holanđana, pred Savet ministara 25. oktobra u Luksemburgu, ne predaju se ni Belgijanci, koji bi da za vreme svog predsedavanja pomognu Srbiji.

Pitanje srpske kandidature ostaje na dnevnom redu - potvrđuje, za ”Novosti”, Bart Uvri, portparol Ministarstva spoljnih poslova predsedavajuće EU Belgije. - Neće biti lako, ali ne treba gubiti nadu.

Uvri ističe da su konsultacije u toku.

"I danas, kao i u prošlosti, nije lako, kada je u pitanju Holandija. Diskusija će se svakako održati, a kakav će ishod biti, da li će odluka biti doneta odmah, ili na nekom od sledećih sastanaka, teško je reći”, kaže Uvri.

Kako sada stvari stoje, Holandija je bliže tome da ne da ”zeleno svetlo” Srbiji, mada, za dve nedelje, još mnogo toga može da se promeni. Poslanici u Hagu većinski stoje na stanovištu da bi, trenutno, trebalo održati ritam uslovljavanja Srbije i, zasada, još nisu pristali da ovo uslovljavanje ”prebace” na neki sledeći stepenik evropskih integracija.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.