Novo suđenje Haradinaju!

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo suđenje Haradinaju!

Bivši komandant OVK, koji je 2008. oslobođen u Hagu, uhapšen i prebačen u Tribunal na ponovljeno suđenje zbog zločina nad Srbima Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj uhapšen je preksinoć i ponovo prebačen u Hag, gde će mu delimično biti ponovljeno suđenje za ratne zločine nad Srbima. Tribunal je juče ujutro saopštio odluku o ponavljanju suđenja Haradinaju i dvojici njegovih saradnika, Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimiju, i to po >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << šest od prvobitnih 37 tačaka optužnice.Haradinaj je prvostepenom presudom od 3. aprila 2008. godine oslobođen krivice. Suđenje je prethodno trajalo dve godine, pošto se on dobrovoljno predao Hagu 2005. Suđenje su obeležila zastrašivanja i ubistva svedoka, što je i bio glavni argument da Sud naloži ponavljanje procesa u delu koji se tiče zločina u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana.
Apelaciono veće Tribunala prihvatilo je argument tužilaštva da prvostepeni proces nije bio pravičan, jer nisu saslušana dva ključna svedoka, koji su odbili da svedoče zato što su „uznemiravani" i „zastrašivani", iako su prethodno u izjavama tužilaštvu teško optužili Haradinaja, Baljaja i Brahimija. Ti svedoci, Šefćet Kabaši i jedna osoba čiji je identitet zaštićen, bili su pripadnici OVK u Jablanici.
Pravda za žrtve
Predsednik Tribunala Patrik Robinson rekao je juče da „sudsko veće nije dobro procenilo opasnost koju su po suđenje predstavljale pretnje svedocima, što je podrilo valjanost procesa i rezultiralo neispunjavanjem pravde". Portparol Tribunala Nerma Jelačić potvrdila je hapšenje Haradinaja i dodala da je ovo prvi put u istoriji Tribunala da jedan slučaj bude ponovljen.
Premijer Mirko Cvetković pozdravio je odluku Haga i dodao da „pretpostavlja da su pronađeni dodatni dokazi protiv Haradinaja".
- Razumeo sam da je oslobađanje Haradinaja vezano za to što nije bilo dokaza za njegovu krivicu, a ne da je on bio proglašen nevinim. Pretpostavljam da su dodatni dokazi pronađeni - rekao je Cvetković.
Predsednik Saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić očekuje da će pravda za žrtve biti u potpunosti zadovoljena:
- Mi ni na koji način ne želimo da prejudiciramo odluku suda, već samo da se ustanovi puna istina o zločinima za koje se Haradinaj tereti, kako bi se zadovoljila pravda.
Smetao Tačiju
Ministar za KiM Goran Bogdanović smatra da Haradinaj više neće moći da utiče na svedoke:
- Nije tajna da su svedoci protiv Haradinajeve grupe na volšeban način nestajali ili menjali iskaze. Takođe nije tajna da sud u prvom stepenu nije imao snage, ili volje, da po tom pitanju bilo šta učini i zaštiti svedoke. Nadamo se da ovo znači da je sud prihvatio bar deo razloga zbog kojih je Srbija bila izuzetno nezadovoljna prvostepenom presudom - smatra Bogdanović.
Tužilac za ratne zločine Bruno Vekarić tvrdi da je obnavljanje procesa velika pobeda Serža Bramerca.
Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je međunarodna zajednica rešila da se obračuna sa političarima Albancima koji imaju veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom.
- Nije slučajno što je Haradinaj prvi na spisku, ako se zna da je on i politički protivnik Hašima Tačija. Sledeći bi mogao da bude Fatmir Ljimaj - kaže Janjić.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.